17.08.2018 — 12:05

Угода про асоціацію і зона вільної торгівлі з ЄС відкрили для українського бізнесу широкі можливості

Ольга Стефанішина, генеральний директор Урядового офісу з Європейської та Євроатлантичної інтеграції прокоментувала результати дії Угоди про асоціацію і поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі України з ЄС:

Угода про асоціацію і поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС відкрили для українського бізнесу широкі можливості, яких він не мав за всю історію незалежності. Статистичні дані свідчать самі за себе. За відносно короткий проміжок часу ЄС став ринком № 1 для наших виробників. Експорт товарів до країн ЄС протягом I кварталу 2018 року становив 5,07 млрд доларів, його питома вага складає 44,4% у загальному експорті товарів з України.

Важливо, що стрімко зростає і кількість, і спектр товарів, які ми експортуємо до Євросоюзу. За інформацією МЕРТ, лише за останні 4 місяці маємо 366 нових товарних підпозицій експорту до ЄС. Європейці купують дедалі більше українських товарів із доданою вартістю.

Від такої співпраці виграють усі, а малий та середній бізнес є в авангарді євроінтеграційних процесів. Адже саме на МСБ спрямовано велику кількість навчальних програм і програм технічної допомоги, кредити для нього стають доступнішими.

Якщо говорити про успіх якогось конкретного напряму євроінтеграційного процесу, то тут все відносно. Бо важко оцінювати успішність в різних галузях, адже для них характерні різні початкові умови та обставини, за яких доводиться працювати. Однак, за результатами Звіту про виконання Угоди за минулий рік, можна впевнено говорити про наші беззаперечні успіхи в енергетиці та енергоефективності. Також ми досягли значного прогресу у фінансовому секторі, сфері технічного регулювання, технічних правил і стандартів. Останнє дасть поштовх розвитку високотехнологічних виробництв і підніме якість багатьох товарів на внутрішньому ринку.

Джерело