04.09.2018 — 16:13

Україна в НАТО та ЄС – новий проект змін Конституції

Президент Петро Порошенко зареєстрував у ВР проект закону про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Відповідний законопроект №9037 опублікований на офіційному сайті Верховної Ради.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Крім того, пропонується додати положення, що “Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет Міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО”.

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

Джерело