01.11.2018 — 12:40

МОЗ України: Здоров’я українців – усіх разом і кожного зокрема – залежить від рівня щеплень у країні

Сьогодні заступник Міністра  охорони здоров’я Ольга Стефанишина провела відеоселекторну нараду з регіонами щодо стану проведення імунізації, забезпечення вакцинами та ситуації із захворюваністю на кір в областях. Від Хмельниччини участь в нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич, спеціалісти ДОЗ.

Як зазначила Ольга Стефанишина, в Україні зафіксовано загрозливе зростання захворюваності на кір: лише за останній тиждень на кір захворіли 1319 людей, а з початку року – понад 35 тисяч. Особливо тривожним є те, що найвищою є захворюваність саме в тих областях, де показники вакцинації  дітей і дорослих є значно нижчими, ніж в державі загалом. У 2018 році зареєстровано також 15 летальних випадків захворювання, 13 з цих осіб взагалі не були щепленими, а 2 були щеплені лише раз.

Детальніше про епідситуацію з кору розповів Генеральний директор Центр громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта. Він зазначив, що перший пік захворюваності на кір було зареєстровано у травні поточного року, влітку у зв’язку із канікулами захворюваність значно скоротилася. Однак після відновлення навчання спостерігається черговий підйом захворюваності.

Найвищий рівень захворюваності зареєстровано в Чернівецькій, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській областях. Посадовець також висловив стурбованість через різке зростання захворюваності у Вінницькій області. Він зазначив, що 65% усіх, хто захворів, не мали жодного щеплення, ще значна частина отримали лише одне щеплення. Серед причин захворюваності серед контингенту щеплених осіб Володимир Курпіта виділив недотримання вимог щодо транспортування та зберігання вакцин (“холодового ланцюга”), а також імовірність видачі фальшивих довідок про щеплення. Посадовець нагадав про відповідальність за підробку медичної документації.

Підсумовуючи, Ольга Стефанишина  наголосила, що імунізація є питанням національної безпеки, бо здоров’я українців – усіх разом і кожного зокрема – залежить від рівня щеплень у країні. Вона повідомила, що Міністерством охорони здоров’я вжито цілу низку заходів, аби подолати спалах кору в Україні. Зокрема, на сьогодні завдяки впровадженню нового порядку закупівель вакцин, що передбачає створення трирічного запасу препаратів, закуплено  достатню кількість якісних та ефективних вакцин. Станом на 1 жовтня 2018 року в Україні наявні 713 857 доз вакцини КПК. Вакцини в достатній кількості є в усіх регіонах (із запасом препаратів в розрізі областей можна ознайомитися за посиланням https://goo.gl/Zh84Ls).

Також заступник Міністра нагадала, що з серпня 2017 працює Оперативний штаб МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні. За рішенням штабу з вересня 2017 року тривають заходи з посиленої вакцинації. Подальші кроки боротьби з кором штаб розгляне на засіданні уже наступного тижня.

20 вересня 2017 року у МОЗ прийняли рішення про розширення заходів посиленої імунізації для дітей до 9 років. У червні 2018 року заходи посиленої імунізації поширені на всі групи дітей, таким чином тепер можна надолужити пропущені дози вакцини усім дітям до 18 років. Окрім того, з 26 червня 2018 року діє Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику (https://goo.gl/XE1PXA). Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

 

Разом з тим, під час проведення перевірок та спілкування з медпрацівниками в окремих регіонах країни спеціалісти міністерства з’ясували, що не всі вони поінформовані про це рішення. Ольга Стефанишина наголосила на необхідності проведення роз’яснювальної роботи з усіма без винятку працівниками медичних закладів, що відповідальні за заходи з імунізації.

У продовження роботи була заслухана інформація щодо заходів, вжитих з метою стабілізації ситуації з захворюваністю на кір, від областей, де зареєстровано найбільше випадків.

Коментуючи озвучену на нараді інформацію, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич також підтвердив, що область в повному обсязі забезпечена необхідними вакцинами, в тому числі від кору та дифтерії.

“Закликаю усіх: захистіть себе та своїх близьких, зробіть планові щеплення вашим дітям, запитайте свого лікаря, чи не потрібно зробити щеплення вам. Сьогодні ми маємо спалах кору, як наслідок низького рівня імунізації в минулі роки, до того ж хвороба впритул наблизилась до Хмельниччини, як це зрозуміло із інформації МОЗ, – зазначив Яків Миколайович. – Також знову про себе починає нагадувати така небезпечна хвороба, як дифтерія.Запобігти цим захворюванням можна лише вчасно зробленими щепленнями.  І лише тоді, коли буде забезпечений колективний імунітет мешканців області, ми зможемо зупинити поширення цих хвороб.”

Довідково.

У 2018 році станом на 24.10.2018 року в Хмельницькій області зареєстровано 884 випадки захворювання на кір, з них 401 дорослий, 483 дитини.

За 9 місяців поточного року план з імунізації дітей до 1 року виконано на 61,6%, 2 років – на 70,4%, 6 років – 66,3%, понад 7 років – на 74,4%.

Станом на 20.10.2018 року в області залишок вакцини КПК складає 24200 доз.