30.11.2018 — 09:43

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Соціологія розвінчує міф про неготовність українського суспільства до гендерної рівності чоловіків і жінок

Українське суспільство готове сприймати ідеї рівності чоловіків і жінок всупереч заявам деяких політиків, які намагаються затягнути нашу країну у минуле. Про це під час презентації результатів Національного опитування з питань рівності між чоловіками і жінками в Україні заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Нас намагаються переконати в тому, що роль жінки в українському суспільстві не має бути рівною з роллю чоловіка, нібито її місце десь в архаїчному минулому. Насправд, соціологія і наші громадяни говорять зовсім про інше», – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що результати опитування повністю розвінчують міф про неготовність українського суспільства до рівності чоловіків і жінок. Згідно з даними дослідження, 81% жінок і 73% чоловіків оцінюють проблему рівності як важливу або дуже важливу.

«Ситуація вже минула точку неповернення. Ми у своїй суспільній свідомості прийшли до визнання того, що гендерна рівність – це засадничий принцип існування суспільства», – підкреслила представниця Уряду.

За її словами, модернізуючись, Україна поступово переймає найкращі зразки гендерної поведінки в інших країнах. Зі свого боку Кабінет Міністрів успішно впроваджує заходи з реалізації гендерної рівності, які закладені у Плані пріоритетних дій Уряду на 2018 рік. У квітні цього року Уряд затвердив Державну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року. Крім того, Уряд оновив на наступні два роки Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». До того ж в Україні цьогоріч вперше ухвалили Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до 2021 року.

«Можемо констатувати, що після Революції Гідності ми маємо серйозні успіхи. Ми поступово знімаємо це карколомне марево, яке нам насаджувала Російська Федерація, і повертаємося до ідей свободи і рівності», – зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Довідково

Розробка та виконання опитування були здійснені НДІ в Україні. Польові роботи проводилися GfK Україна з 2 до 23 липня 2018 року методом 2 558 особистих інтерв’ю в чотирьох макрорегіонах України: Захід, Центр/Північ, Південь, Схід, окрім непідконтрольних українському Уряду територій. Середня похибка для цього опитування становить +/- 3%. Дослідження було проведено за фінансової підтримки Швеції та Фонду розвитку ефективного врядування Великої Британії.