12.12.2018 — 10:32

«Будівельна амністія» – важливий крок на зустріч людям щодо реалізації права на узаконення самочинно збудованих об`єктів  

Самочинно здійснене будівництво на сьогоднішній день є досить поширеним явищем. Це поняття охоплює не тільки випадки зведення нових об’єктів нерухомості з порушенням або недотриманням необхідної процедури, але й, наприклад, випадки реконструкції, що пов’язані зі збільшенням площі приміщення.

Більшість наших громадян вважають, що якщо вони є власниками будинку, то можуть добудовувати та реконструювати будинок на власний розсуд, без відповідних дозвільних документів. Але це не так. Така впевненість і необачливість може призвести до накладення штрафів. Самочинне будівництво загрожує не тільки накладенням штрафних санкцій.

Важливо пам’ятати, якщо власник здійснив самочинне будівництво чи реконструкцію будівлі та не оформив документів з узаконення будівництва чи реконструкції, то він не зможе зареєструвати такий об’єкт нерухомості, та, відповідно, не зможе ні продати, ні подарувати, ні залишити його у спадок чи провести комунікації.

«Будівельна амністія» – є важливим кроком на зустріч людям, перш за все, з сільської місцевості, які через незнання не оформили дозвільні документи на будівництво або на реконструкцію свого будинку чи інших споруд, а також для малого бізнесу – власників фермерських господарств.

Які споруди можна узаконити відповідно до “будівельної амністії”

індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів, збудовані у період з 05 серпня 1992 року по 09 квітня 2015 року;

будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року.

Для прийняття перелічених об’єктів, побудованих у зазначений період, в експлуатацію, власникам (користувачам) земельної ділянки, на якій розміщені такі об’єкти, необхідно звернутися до органу державного архітектурно-будівельного контролю за місце знаходженням об’єкта.

За спрощеною процедурою прийняття об’єктів в експлуатацію здійснюється безоплатно, а штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів не застосовуються.

Обов’язковою умовою прийняття вищевказаних будівель в експлуатацію є проведення їх технічного обстеження з метою визначення можливості їх надійної та безпечної експлуатації. До того ж об’єкти, що приймаються в експлуатацію, обов’язково повинні бути розміщені на оформлених в установленому законодавством порядку земельних ділянках з відповідним цільовим призначенням.

Орган державного архітектурно-будівельного контролю безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання відповідної заяви розглядає подані заявниками документи та проводить реєстрацію декларації, або повертає її заявнику на доопрацювання у разі, якщо декларацію подано чи оформлено з порушенням встановлених вимог, а також у разі виявлення невідповідності поданих документів вимогам законодавства або недостовірних відомостей у поданих документах.

Датою прийняття об’єкта в експлуатацію є дата реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації. Зареєстрована декларація є підставою проведення державної реєстрації права власності на такий об’єкт в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Якщо ж право власності на об’єкт нерухомості вже було зареєстровано належним чином, а відбулася його реконструкція – декларація є підставою для внесення змін до відомостей Державного реєстру прав щодо такого об’єкту.

В Управлінні адміністративних послуг Хмельницької міської ради (за адресою: м. Хмельницький, вул. Соборна, 16) працівниками Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області здійснюється консультативна робота з питання прийняття в експлуатацію об’єктів, які підпадають під дію “будівельної амністії”. В кожному конкретному випадку громадянам надаються роз’яснення щодо переліку документів, які необхідно подати та подальших дій на шляху набуття права власності на самочинно збудовані об’єкти.

Термін дії «будівельної амністії» наразі не обмежений, що надає громадянам більше можливостей скористатися своїм правом.

Універсального рецепту, як скористатися “будівельною амністією” немає, адже вона для тих, хто не порушив норми будівництва – межі,  дотримався всіх пожежних та санітарних норм. В інших випадках узаконювати об’єкти самочинного будівництва  доведеться через суд. Багато хто з людей починає будуватися, гадаючи – збудуємо, а потім якось узаконимо. Так не буде, та не може бути. Закон стає більш вимогливим, справедливо вимогливим,адже якщо кожен будуватиметься як захоче, ми матимемо об’єкти, які загрожуватимуть життю та здоров’ю оточуючих.

Адреса Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області: м. Хмельницький вул. Грушевського, 87/2 тел. (0382) 752548, 752542