14.12.2018 — 16:19

В облдержадміністрації обговорили аспекти захисту прав внутрішньо переміщених осіб

В рамках Всеукраїнського тижня права в облдержадміністрації відбулась робоча зустріч за участю радника з питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Хмельницькій області Олега Майданюка, представників облдержадміністрації, регіонального та місцевого центрів БВПД, Департаменту соціального захисту населення та Служби у справах дітей облдержадміністрації, ГО «Ґендерна рада», обласного центру  соціальних служб для дітей, сім’ї і молоді.

Тема зустрічі – правові та конфліктно чутливі аспекти захисту прав ВПО на Хмельниччині, зокрема, особливості реєстрації статусу дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, перелік умов та документів для отримання компенсації за придбане житло ВПО учасників АТО та інших осіб згідно постанови КМУ № 280 від 18.04.2018 р.

У ході спілкування учасники оговорили чинні механізми допомоги переселенцям та постраждалим внаслідок воєнних дій, а саме, як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та як отримати кошти на житло внутрішньо переміщеним особам – учасникам антитерористичної операції (АТО).

Кожен громадянин України, який є учасником бойових дій та має довідку ВПО може отримати грошову компенсацію за неотримане житло. Відповідне право надане державою. Отримані від держави гроші переселенці-учасники АТО можуть витратити на купівлю нерухомості.

Іншим чинним інструментом забезпечення прав постраждалих внаслідок конфлікту на Донбасі є статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій. Відповідно до Постанови КМУ№ 268 від 5.04.2017 року, отримати його можуть особи, які на час здійснення АТО/ООС (Операції Об’єднаних Сил) не досягли 18 років, та внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та зазнали негативного фізичного чи психологічного впливу. Хоча, як зазначив Олег Майданюк, наразі цей статус не надає пільг, в майбутньому ця ситуація може змінитися і держава може запровадити надання ефективної державної підтримки, наприклад у вигляді пакета соціальних послуг.

Окрему увагу радник з питань ВПО звернув на важливість використання принципів конфліктної чутливості при роботі з переселенцями та постраждалими внаслідок воєнних дій. В результаті зустрічі учасники вирішили , що потрібно активно інформувати ВПО і переселенців-учасників АТО, щодо наданих можливостей відповідним законодавством, активно співпрацювати між собою щодо реалізації Програм підтримки постраждалих в зоні АТО.