17.12.2018 — 10:01

Вадим Лозовий: Завдяки децентралізації громади стають самодостатніми і мають добрі перспективи розвитку

Чим живе Летичівщина, що вже зроблено і на чому треба зосередити зусилля – обговорили учасники Ради регіонального розвитку району під головуванням голови районної державної адміністрації Ірини Матлаєвої за участю голови Хмельницької обласної адміністрації Вадима Лозового.

Рада регіонального розвитку Летичівського району створена 22 листопада 2018 року з метою сприяння налагодженню ефективної взаємодії Летичівської районної державної адміністрації з органами місцевого самоврядування району у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, вирішення проблемних питань життєзабезпечення району.

Участь засіданні взяли голова Летичівської районної ради Альона Хавхун, голова Меджибізької об’єднаної територіальної громади Михайло Демків, перший заступник голови Летичівської ОТГ Олег Ліщинський, керівники структурних підрозділів райдержадмінстрації, установ та організацій району, керівників підприємств, представників бізнесу, членів Громадської ради при районній державній адміністрації та мешканців краю.

Основною темою засідання ради регіонального розвитку стало питання розробки стратегії розвитку Летичівщини, адже тільки маючи чітке уявлення про переваги та слабкі місця, можна говорити про ті напрямки, які в першу чергу потребують уваги та кооперації зусиль усіх рівнів влади в районі. Голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий зазначив, що Летичівщина може слугувати гарним прикладом реалізації однієї з найважливіших та найуспішніших  реформ в державі – децентралізації, адже Меджибізька та Летичівська ОТГ демонструють, що в результаті впровадження цієї реформи громади стають самодостатніми і мають добрі перспективи розвитку в майбутньому.

«Як би не було важко, але наша країна розвивається, держава дбає про суспільство, і ми рухаємося вперед. На сьогоднішньому зібрані ми маємо зробити важливу справу: затвердити план розвитку району на майбутні три роки», – зазначив Вадим Миколайович. Також посадовець зауважив, що для того, щоб створити дійсно ефективний  план розвитку Летичівського району, а в подальшому втілити його в життя, потрібно щоб долучився кожний мешканець Летичівщини, адже необхідно визначити основні напрямки роботи, виставити пріоритети та працювати, щоб кожне село, селище та місто розвивалося.

Розпочинаючи свій виступ голова районної державної адміністрації Ірина Матлаєва нагадала, що Хмельниччина  стала  лідером у впровадженні реформи децентралізації. Летичівський район одним із перших в Україні створив 2 спроможні об’єднані територіальні громади – Летичівську та Меджибізьку, до складу яких включені всі населені пункти району.

“Завдяки децентралізації Летичівщина має конкретні результати, які значно покращують життя людей. Це – відремонтовані дороги, відновлене вуличне освітлення, утеплені школи, дитсадки, нові спортивні майданчики та нова комунальна техніка”, – зауважила очільниця району.

У ході зібрання голова райдержадміністрації прозвітувала про досягнення усіх сфер господарювання району, напрямків соціальної сфери Летичівщини за період з 2015 по 11 місяців 2018 років. Також під час заходу учасники обговорили перспективи розвитку району на 2019-2021 роки.

Голова райдержадміністрації зазначила, що невідкладна розробка Перспективного плану розвитку району на найближчі три роки дасть дієвий поштовх розвитку територій.

Перспективний план міститиме перелік основних інфраструктурних проектів, об’єктів соціальної та житлово-комунальної сфери, що мають бути відремонтовані, збудовані, доведені до відповідного рівня експлуатації.

«Ми повинні визначити свої переваги і пріоритети, розробити дорожні карти з першочерговими об’єктами, які будуть точками зростання», –  підкреслила очільниця району.

На завершення засідання члени районної Ради регіонального розвитку вислухали всі пропозиції та зауваження від громадськості до Перспективного плану розвитку району.