15.06.2016 — 12:35

Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра “Сокіл” (“Джура”) гартує молоде покоління патріотів

В умовах становлення національної самосвідомості українців, боротьби нашого народу за незалежність і право обирати власний шлях розвитку одним із найголовніших пріоритетів у державі є патріотичне виховання молоді на засадах національної гідності, високої самосвідомої, активної громадянської позиції, здорового способу життя.

Саме такі завдання ставлять перед собою організатори Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Вперше вона була запроваджена в навчальних закладах України у 2003 році.

DSC06521

Для її підтримки у 2008 році козацькі та молодіжні патріотичні громадські організації створили громадський Головний штаб гри, який розпочав організаційну роботу з проведення заходів гри по всій Україні в школах, в районах, в областях. З 2009 року проводяться всеукраїнські фінальні змагання. Запровадження військово-патріотичної гри мало позитивний відгук і серед молоді,  і серед козацьких організацій. До реалізації цієї програми активно долучилися різноманітні громадсько-патріотичні організації у всіх областях України. Успіх, який мала реалізація цієї ідеї, засвідчив, що українцям ментально близька виховна система, заснована на вивченні та впровадженні досягнень козацької педагогіки та психології.

Вчора цьогорічний обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) стартував на Хмельниччині.

DSC06467

Захід проводиться за сприяння Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Хмельницького обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді.

26 команд, що беруть участь у грі, називаються роями і складаються з учнів 8-10 класів загальноосвітніх навчальних закладів районів та міст нашої області. Вони змагатимуться у вправності та вмінні з стройової підготовки, стрільби з пневматичної зброї,  силової боротьби, подолання смуги перешкод. Учасники гри також будуть демонструвати свої знання та ерудицію в інтелектуальних змаганнях з історії українського війська та  сучасних збройних сил України – конкурсі “Відун”.

DSC06594

Окремо професійне журі буде оцінювати навички юних козаків з таборування – рівень самоорганізації, вміння виживати у природних умовах, облаштовувати свій побут тощо.

Церемонія відкриття змагань пройшла на території Державного історико-культурного заповідника “Самчики” – старовинної садиби польського поміщика Яна Хоєцького, що була збудована ще на початку 18 століття і є визначною історичною пам’яткою.

DSC06556

Із початком обласного етапу змагань гри “Сокіл”(“Джура”) усіх присутніх привітав т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник. Він побажав переможцям районних та міських етапів гри вдалого проходження всіх етапів гри, завершити її з гарним результатом і перемогти найкращим.

DSC06506

“Зберігаючи славні традиції своїх предків, ви робите шляхетну справу – гартуючи дух і тіло, творите сильне незламне покоління захисників України. Саме ви, ось такі молоді, енергійні, вибрали такий вид гри, в якій перевіряєте і випробовуєте себе на здатність переборювати труднощі, робити добро, захищати рідну землю. У цій грі ви формуєте характер, опановуєте навички, які згодом стануть в нагоді у житті. Ви власним прикладом надихаєте юних українців і дорослих громадян долучатися до здорового способу життя, духовно збагачуватися і розвиватися фізично.” – зазначив Валерій Цезарович.

DSC06594

Команди продемонстрували багато яскравих показових виступів, влаштувавши справжнє свято козацької доблесті та звитяги. Далі в учасників попереду три напружених дні змагань.

Бажаємо молодим патріотам наснаги та удачі на шляху до перемоги!

DSC06552

DSC06534