23.06.2016 — 17:25

Обговорення актуальних питань – крок до їх вирішення

IMG_3546

Сьогодні, під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли заступники голови обласної державної адміністрації, керівники райдержадміністрацій, виконкомів міських, міст обласного значення рад, силових структур, представники обласних установ та організацій, засобів масової інформації.

Першим питанням порядку денного розглянуто легалізацію зайнятості і заробітної плати в області.

Директор Департаменту соціального захисту населення  обласної державної адміністрації Світлана Лукомська підкреслила, що у січні-травні 2016 року проведено 5 засідань обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

У результаті проведеної роботи з питань легалізації трудових відносин в області виявлено 345 порушень, у тому числі трудового законодавства – 238, податкового – 100, пенсійного – 7.

До адміністративної відповідальності притягнуто 59 осіб. Зареєстровано 1195 суб’єктів підприємницької діяльності, 489 трудових договорів між під­приємцями-фізичними особами та найманими працівниками та 36 – з найманими працівниками в юридичної особи. Реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з “тіні” 1720 осіб.

Світлана Іванівна звернула увагу на недостатню роботу щодо легалізації виплати в окремих районах та містах. Так, незважаючи на загальну активізацію роботи з легалізації трудових від­носин, не виявлено жодного порушення у Віньковецькому, Городоцькому, Деражнянському, Ярмолинецькому районах та містах Кам’янець-Подільський, Шепетівка.Жодного нелегально працюючого не виявлено у Городоцькому районі і містах Нетішині та Шепетівці.

Водночас, у квітні цього року заробітна плата одного штатного працівника по області становила 3732,6 грн., що на 628,9 грн. або на 20,3% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року (76,3% заробітної плати по Україні (4895,0 грн.).

Протягом поточного року повністю виплачено борги із заробітної плати на 8 підприємствах області на суму 3,4 млн. гривень.

За сумою виплати боргу на 01 травня область посіла 2 місце серед регіонів України після Чернівецької області (3,8 млн.грн.).

На 01 червня поточного року відсутня заборгованість із заробітної плати у Білогірському, Віньковецькому, Волочиському, Городоцькому, Ізяславському, Красилівському,Новоушицькому, Старокостянтинівському, Старосинявському, Теофіпольському, Хмельницькому, Чемеровецькому,Шепетівському районах, містах Шепетівка та Старокостянтинів.

Залишаються борги із заробітної плати у містах Хмельницький (932,6 тис. грн.), Кам’янець-Подільський (609,6 тис.грн), Нетішин (96,0 тис.грн.) та Славута (41,5 тис.грн.), Кам’янець-Подільському (768,6 тис.грн.), Ярмолинецькому (598,3 тис.грн.), Славутському (371,1 тис.грн.), Дунаєвецькому (313,2 тис. грн.), Летичівському (298,7 тис.грн.), Полонському (132,8 тис. грн.) та Деражнянському (73,5 тис.грн.) районах.

Наступним питанням обговорено стан взаємодії між підрозділами Головного управління Національної поліції та Державної фінансової інспекції в області з розкриття і розслідування кримінальних правопорушень у бюджетній сфері.

Микола Семенишин, тимчасово виконуючого обов’язки начальника Головного управління Національної поліції в області, наголосив, що бюджетна безпека посідає важливе місце серед питань економічної безпеки держави.

Вжиті організаційні, правові та інші заходи щодо посилення боротьби з порушеннями бюджетного законодавства вплинули на зміцнення режиму економії бюджетних коштів і зниження кількості порушень бюджетної дисципліни. Проте, незважаючи на реалізацію скоординованої державної політики щодо протидії правопорушенням у бюджетній сфері, їх рівень залишається значним.

За вказаний період слідчими підрозділами Головного управління Національної поліції в області проводилося досудове розслідування по 164 кримінальних правопорушеннях у бюджетній сфері, з яких 41 направлено до суду з обвинувальним актом, угодами про примирення чи визнання винуватості, 58 – закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину та у 65 правопорушеннях досудове розслідування триває.

Працівниками Державної фінансової інспекції за зверненнями Головного управління Національної поліції в області проведено 11 позапланових ревізій та 11 перевірок у якості залучених спеціалістів, за результатами яких відповідні матеріали отримано Головним управлінням Національної поліції в області та прийнято процесуальні рішення у кримінальних провадженнях.

За звітний період Головним управлінням Національної поліції в області у закінчених до суду кримінальних провадженнях забезпечено відшкодування 4 601 127,0 грн. або 90% з 5 062 613,0 грн. спричинених збитків.

Микола Семенишин запевнив учасників засідання, що стан взаємодії між двома підрозділами з розкриття та розслідування кримінальних правопорушень у бюджетній сфері перебуває на постійному контролі Головного управління Національної поліції в області та вживаються заходи щодо покращення ситуації у цьому напрямі службової діяльності.

Особливу увагу на засіданні колегії приділили стану розрахунків за спожитий природний газ та електричну енергію в області. Учасники засідання заслухали доповідь начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ігора Ялохи.

На сьогоднішній день стан розрахунків підприємств житлово-комунального господарства області за спожиті енергоносії – природний газ та електроенергію – набуває особливого значення, адже ціни на ці ресурси постійно зростають, а тарифи на послуги теплопостачання, водопостачання та водовідведення не змінюються.

У такій ситуації фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства надалі залишається скрутним, а переважна більшість підпри­ємств галузі є збитковими.

З початку року обсяг дебіторської заборгованості на підприємствах га­лузі -зріс на 31% і на 01 травня становить 343,0 млн. гривень. Прицьомупонад 70% від усієї дебіторської заборгованості – це заборгованість з різниці в тарифах (172,3 млн.грн.)та борг населення (78,2 млн.грн) за житлово-кому­нальні послуги. Кредиторська заборгованість підприємств галузі також зросла і становить 220,0 млн. гривень. Левова частка цієї заборгованості, майже 70%, – це борги за спожиті природний газ та електроенергію.

На окремих теплопостачальних підприємствах склалась критична ситуація із заборгованістю. Серед них Віньковецьке районне підприємство теплових мереж (1,293 млн. грн.), Полонське підприємство теплових мереж (6,9 млн.грн.), Теофіпольське комунальне підприємство “Тепловик” (1,132 млн. грн.). Якщо  не вдасться розрахуватися з боргами, підприємства взагалі не отримають ліміти на відпуск газу від постачальника НАК Нафтогаз України та зупиняться.

Враховуючи збитковість тарифів для підприємств надавачів послуг теплопостачання, водопостачання та водовідведення обласна державна адміністрація звернулася до керівництва держави щодо внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” у частині передбачення видатків на погашення заборгованості з різниці в тарифах на послуги теплопостачання, водопостачання та водовідведення у загальній для області прогнозній сумі близько 250,0 млн.грн. бюджетних коштів до кінця поточного року.

Ігор Ялоха зазначив, що підприємства теплового та водопровідно-каналізаційного господарствазможуть повністю розрахуватися з боргами за спожиті природний газ та електроенергію у разі погашення боргів бюджетних установ за спожиті житлово-комунальні послуги та відшкодування у повному обсязі різниці в тарифах.

Особливу стурбованість голови облдержадміністрації Олександра Корнійчука викликав стан справ з ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”. Дане питання є надзвичайно резонансним та стосується забезпечення життєдіяльності міста.

На даний час заборгованість ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед НАК «Нафтогаз» на суму близько 60 млн. грн., що викликає певне занепокоєння влади та громадян у зв’язку з ризиком подальшої відсутності ресурсу для опалювального сезону. Міська влада розробляє план реструктуризації заборгованості до 2021 року. Голова облдержадміністрації взяв дане питання під особистий контроль для відповідного клопотання перед Прем’єр-міністром України для сприяння її вирішенню.

За результатами засідання надано відповідні доручення та прийнято протокольні  рішення обласної державної адміністрації.

IMG_3567