01.07.2016 — 17:08

Основне завдання децентралізації – створення спроможних громад

Сьогодні під головуванням Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди відбулась селекторна нарада з актуальних питань організації заходів щодо децентралізації та реформування місцевого самоврядування за участі заступників голів облдержадміністрацій, відповідальних за проведення децентралізаційної реформи, координаторами Регіональних офісів реформ, представниками Асоціації міст України.

Хмельниччину представляв т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник та спеціалісти, що займаються проведенням реформи місцевого самоврядування в області.

IMG_1678

На нараді було розглянуто декілька питань. Зокрема, В’ячеслав Негода ознайомив учасників заходу з результатами конкурсу на заміщення посад координаторів Регіональних офісів реформ. За його словами, кандидати пройшли суворий відбір як на рівні областей, так і на рівні міністерства та міжнародних партнерів, що дає змогу говорити про те, що на ці посади призначені дійсно дуже висококваліфіковані і досвідчені працівники.  Заступник міністра окреслив першочергові завдання, що стоятимуть перед координаторами, звернувши увагу, що їх діяльність має бути спрямована саме на те, щоб допомагати уряду та обласним адміністраціям в реалізації реформ. “В області головними координаторами є заступники голів ОДА. Вони відповідають і політично, і технічно за проведення реформ в області”, – наголосив посадовець.

Ще  одне питання порядку денного наради – це проведення “Децентралізаційного марафону”. З цього питання доповідав Мирослав Пітцик, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”. Він повідомив, що угоду про проведення цієї всеукраїнської акції підписали в Одесі Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, Перший заступник Глави Адміністрації Президента України  Віталій Ковальчук та Голова Асоціації міст України Київський міський голова Віталій Кличко під час ХІІ Українського муніципального форуму, на якому були присутні майже 250 голів громад з усієї України. Основною метою цього марафону є активізація та стимулювання процесу об’єднання і  формування спроможних громад.

IMG_1679

«Децентралізаційний марафон» – це широкомасштабна акція, якою планується охопити всю країну. До кінця поточного року  заплановано провести 1000 виїзних заходів в громадах, під час яких розповідатимуть про переваги децентралізації, роз’яснять процеси та етапи об’єднання громад, проконсультують і допоможуть підготувати необхідні документи та проекти рішень. Передбачається, що участь в виїздах братимуть керівники діючих об’єднаних територіальних громад, адже їх досвід та практичні знання допоможуть  переконати людей у користі формування спроможних громад та стимулювати до активізації процесу створення нових об’єднаних територіальних громад.

Мирослав Пітцик, повідомив, що децентралізаційна реформа врешті-решт розпочала втілювати в життя положення Європейської Хартії місцевого самоврядування, до якої Україна приєдналась майже 20 років тому. За його словами, саме зараз відбуваються реальні кроки – створюються спроможні громади. “Цією справою ми повністю змінюємо систему управління державою. Змінюємо з адміністративно-командної, яка дісталась нам у спадок від Радянського Союзу, на демократичну систему управління, якою сьогодні живе вся Європа і більшість цивілізованого світу”, – наголосив Мирослав Васильович.

Підводячи підсумки наради, В’ячеслав Негода, ще раз підкреслив, що зараз всім необхідно докладати спільних зусиль, щоб активізувати та стимулювати процес об’єднання і формування спроможних громад, адже саме це і є основною метою децентралізації. Також він повідомив, що найближчим часом мають відбутися і законодавчі зміни, які полегшать і зроблять простішим процес об’єднання громад, функціонування вже існуючих громад, конкретизують повноваження голів та старост громад, порядок їх обрання, тощо.

За інформацією управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, процес об’єднання територіальних громад в області триває. На разі Хмельниччина – серед лідерів в Україні по кількості громад, що вже об’єднались. Всі новоутворені у 2015 році 22 об’єднані територіальні громади, де відбулись перші вибори депутатів міських, селищних та сільських рад, пройшли реєстрацію, отримали прямі бюджетні розрахунки та мають певні фінансові преференції, передбачені Бюджетним кодексом України та Державним бюджетом України на 2016 рік.

До об’єднаних громад увійшли 213 базових рад (490 населених пунктів). Загальна площа ОТГ склала 7414 км. кв., що становить 36% від площі області.  Чисельність  населення  в  ОТГ  становить  299  тис.  осіб,  що  займає  23%  від  загальної чисельності населення області.

На даний час активно відбуваються згідно визначених процедур заходи з утворення таких територіальних громад: Білогірської селищної та Ямпільської селищної Білогірського району, Закупненської селищної та Гуківської сільської Чемеровецького району, Судилківської селищної та Грицівської селищної Шепетівського району, Деражнянської міської та Вовковинецької селищної Деражнянського району. В трьох громадах процеси об’єднання на початкових стадіях. Планується, що нові об’єднані територіальні громади будуть утворені у липні-серпні поточного року.

Зберегти

Зберегти