26.07.2016 — 19:59

О. Корнійчук зобов’язав керівників на місцях надати максимальну допомогу учасникам АТО та їх сім’ям у вирішені проблемних питань

У Хмельницькій області проживає 6974 учасники бойових дій, 77 інвалідів війни та 220 членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції.

Про це, на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації під керівництвом Олександра Корнійчука, зазначила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська.

DSC_0616

Враховуючи важливість питання соціальної підтримки осіб, які брали участь в АТО та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області, в обласному бюджеті на 2016 рік передбачено кошти на реалізацію заходів Програми на загальну суму 4850,0 тис.грн., зокрема:

Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації – 3500,0 тис.грн. на надання одноразової матеріальної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації – 1350,0 тис.грн., з них на: придбання обладнання для покращення матеріально-технічного оснащення Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни, на базі якого буде проводитися оздоровлення та медична реабілітація учасників АТО – 510,0 тис. грн.; забезпечення осіб, які брали участь в АТО, пільговим зубопротезу­ванням – 740,0 тис.грн.; придбання слухових апаратів для осіб, які брали участь в антитеро­ристичній операції – 100,0 тис. гривень.

DSC_0594

Крім того, виділено додатково кошти на проведення капітального ремонту приміщення Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни, у якому планується створити повноцінне відділення реабілітації учасників АТО – 785,0 тис.грн. та придбання медичного обладнання, виробів медичного призначення та м’якого інвентарю для функціонування цього відділення – 1421,6 тис. гривень.

На квартирному обліку на 01 липня 2016 року перебувають 19 сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, а також 7 інвалідів І-ІІ групи з числа таких військовослужбовців, що потребують поліпшення житлових умов.

А от проблеми з пільговими перевезеннями даної категорії осіб наразі так і не вирішені. У багатьох районах і містах на це майже не виділяють гроші. Щоправда, тамтешні посадовці запевняють – пільгові перевезення в районі здійснюються за домовленістю.

Маємо відзначити і позитивний показник. Так, Хмельниччина лідирує в державі за показником виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції. За весь період в області бійці отримали майже 11 з половиною тисяч гектарів ріллі. На сьогодні з 8 тисяч 436 заяв задоволено 90 відсотків. І ця робота продовжується. Наразі в краї зарезервовано більше 6 тисяч гектарів землі спеціально для учасників бойових дій на сході країни.

Не забули і психологічну реабілітацію. Станом 01 липня поточного року реабілітовано 74 учасники АТО, курс санаторно-курортного лікування пройшли 13 осіб, які брали участь в АТО.

Що стосується працевлаштування вказаної категорії осіб, то з початку року працевлаштовано 206 осіб, залучалися до оплачуваних громадських робіт та робіт тимчасового характеру 54 особи.

Також до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надійшли повідомлення або самостійно звернулося 2641 сімей/осіб, які беруть або брали участь в антитерористичній операції. У 1775 сім’ях проведено оцінку потреб дитини та її сім’ї, 56 сімей знаходяться під соціальним супроводом, з них 7 осіб з інвалідністю.

“Зобов’язую керівників на місцях у межах своїх повноважень обстежити усі без винятку сім’ї загиблих учасників АТО, надати максимальну допомогу у вирішені побутових питань, у першу чергу стосовно підготовки до осінньо-зимового періоду. Також допомогти кожній вдові загиблого учасника АТО сприяти у працевлаштуванні та вступу до навчальних закладів області дітей загиблих”, – зазначив Олександр Олександрович підсумовуючи, дане питання.

Не менш важливим питанням порядку денного засідання колегії є стан підготовки освітніх закладів краю до нового навчального року.

DSC_0612

За словами директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації                   Олега Фасолі, для забезпечення надання якісних освітніх послуг в області функціонує 783 загальноосвітніх навчальних заклади.

Задля ефективного використання бюджетних коштів та забезпечення належного рівня освітніх послуг в області провели оптимізацію мережі навчальних закладів. На кінець 2015/2016 навчального року залишалося функціонувати 284 школи з малою наповнюваністю учнівського контингенту.

За рахунок місцевих бюджетів в районах і містах області безкоштовним харчуванням забезпечують дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, дітлахів з особливими потребами та з малозабезпечених та багатодітних родин. У середньому вартість обіду в загальноосвітніх школах краю становить 6 гривень 13 копійок. Проте – цього замало – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук. І звернув увагу членів колегії на необхідність підвищення якості шкільних обідів.

Для потреб дітей дошкільного віку в області функціонує 785 дошкільних навчальних закладів, в яких виховується 47,2 тис. дітей. Середній відсоток охоплення дітей віком від 3 до 6 років – 96% ( в Україні – 93%).

Цьогоріч на Хмельниччині відкрито 2 та реконструйовано 1 дошкільний навчальний заклад, створюються додаткові групи у функціонуючих дитячих садках. Усього, відповідно до плану розвитку мережі дошкільних навчальних закладів на 2016 рік, створено 140 та планується створити ще 745 додаткових місць.

При цьому міські дошкільні заклади перевантажені. Найбільше, у місті Хмельницький, де на 100 місцях виховується 159 дітей.

Залишається актуальним питання покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Так, на будівництво, реконструкцію, капітальні та поточні ремонти закладів освіти з обласного та місцевих бюджетів на 2016 рік заплановано 43,3 млн. гривень. освоєно 9,7 млн. гривень.

Шкільними автобусами область забезпечена, парк шкільних автобусів становить 369 одиниць, 333 з яких задіяно у підвезенні, 19 – потребують часткового ремонту і стоять у резерві, 10 – підлягають списанню, 7 – передано у військкомати.  Крім того, планують придбати і нові автомобілі для підвезення учнів і вчителів в сільській місцевості.

Продовжується також і підвезення в область підручників. Для забезпечення учнів 4-7 класів з місцевих бюджетів на це виділили один мільйон 300 тисяч гривень. Надходять підручники і для 8-го класу. Голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук наголосив: “До 1-го вересня забезпечення підручниками дітей області має бути стовідсотковим”.

Підводячи підсумки колегії Олександр Корнійчук наголосив на заходах з охорони та захисту лісів. Відтак, прийнято розпорядження від 25 липня 2016 року № 305/2016-р “Про обласну робочу групу з питань сприяння здійсненню контролю за додержанням законодавства у сфері лісових відносин”.

“На місцях доручаю створити відповідні робочі групи і взяти під особистий контроль інвентаризацію і запобігання незаконним вирубкам та вивезенню лісів”, – додав очільник області.