29.07.2016 — 18:11

Обласна протиракова комісія підсумувала роботу у І півріччі 2016 року

29 липня в актовому залі Хмельницького обласного онкологічного диспансеру відбулося перше у цьому році засідання обласної протиракової комісії (ПРК). На ній підсумували стан надання онкологічної допомоги населенню області за І півріччя 2016 року. До участі у зібранні запросили, крім членів обласної ПРК, голів територіальних ПРК, головних лікарів територіальних центрів ПМСД та лікарів-онкологів закладів охорони здоров’я краю.

DSCN5774Заступник директора Департаменту охорони здоров’я, голова обласної протиракової комісії Тетяна Косовська з представила новопризначеного головного онколога Департаменту охорони здоров’я В’ячеслава Мороза. Він розповів про досягнення та проблеми онкологічної допомоги населенню області, а також окреслив основні завдання онкологічної служби краю.

За словами В’ячеслава Анатолійовича, Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. За останні 10 років у нашій країні, у тому числі, і в Хмельницькій області, відзначають невпинну тенденцію до підвищення рівня захворюваності на злоякісні новоутворення зі щорічним збільшенням на 3%. Прикро констатувати, але у нашій державі на кожних нових 10 випадків раку реєструється 7 смертей. Від онкології помирає 22% населення працездатного віку. На першому місці за кількістю летальних випадків стоїть рак простати у чоловіків та рак грудної залози у жінок. Друге і третє місця відповідно займають рак легень та колоректальний.

Основними причинами негативних результатів лікування онкологічної патології головний онколог краю називає брак коштів, і у населення зокрема, відсутність скринінгу, нереалізовану програму «онкологія» та децентралізацію лікування.

На думку В’ячеслава Мороза, основами ранньої діагностики раку на Хмельниччині має стати санітарно-освітня робота з населенням, онкологічна настороженість лікаря загальної лікувальної мережі, регулярні профілактичні огляди, а також державні скринінгові програми.

Крім того, В’ячеслав Анатолійович озвучив європейські рекомендації для населення у боротьбі з раком. Так, жінкам, старшим 28 років, необхідно регулярно проводити скринінг раку шийки матки; жінкам, старшим 50 років – скринінг раку молочної залози; чоловікам за 50 років треба призначати скринінг раку простати; чоловікам та жінкам, старшим за 50 років – скринінг колоректального раку. До того ж, все населення має брати участь у програмах вакцинації проти вірусного гепатиту В.

Про підсумки роботи з надання онкологічної допомоги населенню області у І півріччі 2016 року розповіла заступник головного лікаря Хмельницького обласного онкологічного диспансеру Тетяна Закрижевська. За її словами, на диспансерному обліку у нашій області перебуває майже 30 тисяч осіб, які перенесли онкологічне захворювання. Тобто кожен 43 житель області хворіє на рак. За 6 місяців поточного року уже зареєстровано 2255 нових випадків онкологічних захворювань. Узагальнюючи вікову структуру захворюваності, можна зробити висновок, що 80% від вперше виявлених злоякісних новоутворень діагностуються у людей, старших 55 років.

DSCN5768Тетяна Вікторівна наголосила, що особливу увагу медичні працівники, зокрема первинної ланки, мають зосереджувати на активному виявленні онкопатології на всіх видах профоглядів – це один з критеріїв правильної організації медичної допомоги первинного рівня. На активізацію та налагодження роботи з активного виявлення раку на ранніх стадіях спрямований розвиток сімейної медицини. Даний напрямок роботи є одним із завдань Загальнодержавної, обласної та територіальних програм боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року.

У Хмельницькій області продовжує дію «Обласна програма боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року». Як результат проведеної роботи, в рамках виконання завдань і заходів програми, покращилась діагностика онкологічних захворювань. Частка осіб, виявлених на І-ІІ стадії раку, складає 58,3% (проти запланованих очікуваних результатів – 55%), що є вищим середнього по Україні (в 2015р. – 52,9%).

За 6 місяців поточного року з державного бюджету для лікування дорослих онкохворих, отримано ліків на 2 млн. 429 тис. грн., для лікування онкохворих дітей – на 876 тис. грн. (при річній потребі в хіміопрепаратах на суму близько 60 млн. грн.). Тобто, в онкології гостро визначена проблема з забезпеченням хіміопрепаратами онкологічних хворих.

Особливої уваги потребує паліативна, хоспісна допомога онкологічним хворим. Відкриття хоспісів для онкологічних хворих в термінальній стадії залишається проблемою. Тому паліативне хоспісне лікування проводиться в стаціонарах районних, міських та дільничних лікарень, на хоспісних ліжках. Всього в області функціонує 105 хоспісних ліжок в складі терапевтичних та хірургічних відділень, крім того облаштовано 5 хоспісних ліжок при костьолі в м. Городок.

Одним з певних досягнень в протираковій боротьбі є те, що, незважаючи на зростання онкозахворюваності, в області намічена тенденція до відносної стабілізації та зниження показника смертності по причині раку. Рівень смертності від онкологічних захворювань в І півріччі поточного року становить 84,0 на 100 тис. нас., (аналогічні показники минулих років на рівні 85 на 100 тис. нас.).

У рамках діючої програми з онкології та враховуючи позитивні аспекти багаторічної роботи, триває активна співпраця з громадськими організаціями. Це дає можливість проводити медичну та психологічну реабілітацію хворих на злоякісні новоутворення, в першу чергу – молочної залози.

Також в області проводиться санітарно – просвітницька робота серед населення в усіх аспектах онкології, роз’яснюється необхідність своєчасної діагностики та очікуваний ефект лікування злоякісних новоутворень. Онкологи, у співпраці з Хмельницьким обласним Центром здоров’я, проводять пропагандистські кампанії до Всесвітнього дня боротьби з онкологічними захворюваннями та Міжнародного дня онкохворої дитини, Всесвітнього та Всеукраїнського днів боротьби з раком шкіри та меланомою.

Крім того, з консультативною метою, у відповідності до графіку Департаменту охорони здоров’я, проведено 8 консультативних виїздів лікарів-онкологів. Під час таких виїздів проконсультовані більше 500 хворих, 97 направлені до облонкодиспансеру. Даний напрямок роботи передбачає наближення високоспеціалізованої медичної допомоги, насамперед, до мешканців села.

За сприяння громадської організації «Хесед – Бешт» організовано 3 кампанії профілактичних оглядів за участі мамолога, оглянуто 230 осіб, 19 хворих направлено на дообстеження та лікування до онкологічного диспансеру.

Тетяна Закрижевська впевнена, що саме профілактичний напрямок та організація ранньої діагностики в онкології є запорукою зниження рівня онкозахворюваності, смертності від неї та зменшення частки економічних затрат на лікування.

Також присутні заслухали інформацію обласного позаштатного дитячого онколога Департаменту охорони здоров’я В’ячеслава Світани щодо надання допомоги онкохворим дітям краю.

До відома учасників обласної протиракової комісії довели дані про нещодавні з’їзди онкологів та радіологів України, онкологів країн СНД та Євразії, а також про науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Актуальні питання радіаційної онкології в Україні».

У ході зібрання представників лікувально-профілактичних закладів краю ознайомили з інформацією щодо запровадження телемедичних консультацій у Хмельницькому обласному онкологічному диспансері.

За підсумками роботи у І півріччі 2016 року обласна протиракова комісія ухвалила відповідні рішення.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я