29.08.2016 — 15:42

Олександр Корнійчук: “Розбудова краю – справа кожного подолянина”

Голова ОДА

Олександр Корнійчук сьогодні є керівником нового рівня та ініціатором інновацій в системі  реформ подільського краю.

Пане Олександре, які основні досягнення в галузях економіки краю Ви могли б відмітити, як визначальні за останній рік?

Сьогодні у промисловому секторі області нараховується 1740 підприємств. Обсяги промислового виробництва за січень-червень 2016 року збільшилися у порівнянні з минулого роком на 1,1 відсотка. В обсязі реалізації основну частку становила продукція підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, загалом обсяг реалізації промислової продукції склав 12,4 млрд. грн. У транспортній галузі вантажооборот підприємств становив 701,4 млн.ткм, що на 1,4% більше обсягу відповідного періоду 2015 року. З початку року в області успішно реалізується регіональна Програма підвищення енергоефективності. Жителі області отримують банківські кредити для впровадження енергозберігаючих заходів у житлових будинках, це 31,3 млн. грн., також з обласного бюджету перераховано 155 тис. грн. для часткової компенсації відсотків за видані кредити. Сільгосппідприємства Хмельниччини повністю завершили збирання ранніх зернових і зернобобових культур. А за рівнем урожайності наша область посідає 2 місце в Україні.

Налагодження джерел отримання альтернативної енергії – питання багатьох наукових форумів та програм, чи є на Хмельниччині аналогічна проекти?

Хмельниччина активно працює над розвитком альтернативної енергетики. За I півріччя 2016 року в області з відновлювальних джерел енергії вироблено 9,13 млн. кВт/год. електроенергії, з яких 7,13 млн. кВт/год вироблено малими гідроелектростанціями та 2 млн. кВт/год – сонячними електростанціями. До прикладу, у цьому році в Хмельницькому запущено унікальну трансформаторну підстанцію “Прибузька”, обладнану автоматизованою системою управління технологічними процесами.

Хмельниччина є лідером у галузі будівництва. Як сьогодні державними органами вирішується питання зведення нових та ремонту старих соціальних установ та закладів?

У 2016 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку по Хмельницькій області затверджено 37 проектів на загальну суму 113,8 млн.грн. Ці кошти будуть спрямовані на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт 11 закладів освіти, 7 – охорони здоров’я, 5 – культури та спорту, 8 – житлово-комунального господарства, реконструкцію адмінбудинку під ЦНАП, влаштування газопроводу, утворення 4 підрозділів пожежної місцевої охорони.

Залучення інвестицій – це пріоритетне завдання усіх регіонів України. Який  стан інвестиційної діяльності в нас області?

Так, залучення інвестицій в область є пріоритетним напрямом роботи облдержадміністрації. На сьогодні у нас в області реалізується спільний проект ТОВ «Мегатекс Індастріал», м. Старокостянтинів, з британськими інвесторами щодо будівництва заводу з виробництва гальванічних елементів. Нині запущено першу чергу, на заводі створено 107 нових робочих місць. Товариством «А.Т.К.» ведеться будівництво соєво-екстрактного заводу у Старосинявському районі. З  жовтня цього року планується введення заводу в експлуатацію за рахунок власних інвестицій, реалізація даного проекту передбачає створення близько 200 нових робочих місць. У м. Теофіполь цього року товариством «Теофіпольська енергетична компанія» планується розпочати будівництво біогазової установки по виробництву електроенергії з біогазу, що також забезпечить ринок праці краю новими робочими місцями.

Яке місце займають у соціально-економічного розвитку Поділля питання децентралізації та укріплення територіальних громад?

У 2016 році на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад області передбачено субвенцію з державного бюджету в обсязі 216,4 млн. гривень. Завдяки цим коштам громади зможуть вирішити першочергові потреби щодо реконструкції або ремонту інженерних мереж, закладів освіти та охорони здоров’я, дитячих садків, доріг, створення пожежних служб та розвиток комунальних підприємств, придбання шкільних автобусів та облаштування центрів надання адміністративних послуг. В 2016 році 19 об’єднаних територіальних громад Хмельницької області отримують з Державного бюджету України базову дотацію у 64 млн.грн. У результаті утворення ОТГ обсяг власних ресурсів місцевих бюджетів порівняно із 2015 роком зріс на 175 млн.грн., в тому числі завдяки введенню нового джерела їх формування. Тому, першочерговим завданням керівників відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, органів виконавчої влади на місцях та місцевих органів самоврядування є забезпечення вчасного та ефективного освоєння коштів державного бюджету, що спрямовуються в область на реалізацію проектів регіонального розвитку, введення в експлуатацію об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення, що мають важливе значення для життєдіяльності громад. Саме тому, ОДА залучила провідних українських спеціалістів зі стратегічного маркетингу та економічного консалтингу для розробки Плану дій для Хмельниччини. Як ще один результат реформ – в області визначено 4 опорні навчальні заклади, із яких 3 у об’єднаних територіальних громадах. Опорні школи мають забезпечити якість освіти, її доступність, фактично підвищити використання ресурсів. Крім того, для двох навчальних закладів передбачено придбання шкільних автобусів.

Яким чином у контексті децентралізації владних повноважень активізовано роботу з реформування системи надання адміністративних послуг?

По-перше, повністю забезпечено реалізацію переданих райдержадміністраціям, виконкомам міських рад повноважень з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. По-друге, розширено перелік послуг, що надаються місцевими ЦНАПами. Середню кількість видів адміністративних послуг, що надаються через ЦНАПи при райдержадміністраціях, доведено до 139 послуг, при виконкомах міських рад – до 196 послуг. Активізовано діалог з представниками бізнесу. Протягом травня-липня 2016 року відбулося 11 заходів з розгляду проблемних питань дерегуляції підприємницької діяльності за участю бізнес-громадськості, членів консультативно-дорадчих органів з питань бізнесу, створених при облдержадміністрації.

Олександр Олександрович, нещодавно Вами був проанонсований початок голосування за бренд Хмельницької області. Як просувається процес та які основні привабливі галузі розвитку регіону було представлено даним брендом?

Вже сьогодні на сайті обласної державної адміністрації відкрито голосування за бренд Хмельниччини, нині свій голос за інвестиційний образ області вже віддали більш ніж три сотні подолян. Виділення найсильніших сторін Хмельниччини відбувалось шляхом соціологічного дослідження та стратегічної сесії, в результаті яких були обрані наступні проекти розвитку регіону: Туристичний центр, Агроофіс, Інвестиційний портал, Логістичний центр, Медицина катастроф. Дані новації є необхідними кроками, які кожен має робити на своєму місці з метою загальної розбудови краю.

Наш край, разом з усією країною зустрічає День Незалежності, що побажаєте подолянам у 25-ту річницю?

Кожен з нас усвідомлює, що ювілейну річницю незалежності нам доводиться відзначати в досить непростий час, коли наші земляки відстоюють саме нашу незалежність на сході країни. З особливим болем зустрічають це свято сім’ї, чиї рідні загинули під час Революції гідності та в АТО. Важко знайти слова, якими можна було б загоїти їх рани. Тому ми усі разом маємо шанувати пам’ять про наших героїв та подвиг наших бійців своїми добрими справами тут, у мирній частині нашої держави.

Всім жителям Хмельниччини, у ці світкові дні бажаю миру, який так необхідний нашій рідній землі, здоров’я,  добра та успіхів у всіх розпочатих справах задля розквіту нашого краю та всієї України.

Ольга НІКІТІНА