02.09.2016 — 12:50

71 рік тому закінчилася Друга світова війна

2 вересня 1945 році було покладено край найбільш кровопролитній війні в сучасній історії людства. В Тихому океані на борту лінкора «Міссурі» було підписано акт про капітуляцію Японії, який від імені СРСР підписав українець –  генерал Кузьма Дерев’янко…

71 рік минуло з дня закінчення Другої світової війни, яка принесла людству чисельні жертви і руйнування. У цій війні брали участь понад 60 держав, на території яких проживало 80% населення Землі. Бойові дії точились в Європі, Азії, Африці, Океанії на площі 22 млн. км . За роки війни в армії воюючих держав було призвано 110 млн. чол.

На фронтах загинуло, за різними підрахунками, від 50 до 65-67 млн. осіб, 90 млн. було поранено або покалічено. Близько половини загиблих становило мирне населення.

4На території України окупанти спалили разом із мешканцями 250 сіл. У 230 концтаборах і гетто, а також в інших місцях масового знищення від рук нацистів загинуло 5,5 млн людей. Близько 2,5 млн полягло на фронтах. З 2,8 млн людей, яких гітлерівці вивезли до Німеччини з СРСР для роботи на промислових підприємствах і в сільському господарстві, близько 2,4 млн осіб були з України. Втрати українського народу у війні становлять 40-44% від загальних втрат СРСР.

19Вшановуючи пам’ять усіх загиблих на протязі тих страшних років, сьогодні на військове кладовище прийшли т.в.о. заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Олег Кузмінчук, заступник голови  обласної ради Валерій Лесков, секретар Хмельницької міської ради Михайло Кривак, представники навчальних закладів, установ та організацій, ветерани, громадськість Хмельниччини. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у Другій світовий війні та поклали квіти до пам’ятних знаків.

6 7 8