03.09.2021 — 08:26

Хмельниччина готова до масштабного заліснення, – Сергій Гамалій

Наша область готова активно долучитися до виконання завдань указу Президента України Володимира Зеленського, який ставить на меті масштабне заліснення країни. На цьому наголосив голова ОДА Сергій Гамалій, підводячи підсумки виїзної наради Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулася 2 вересня на Шепетівщині.

Окрім керівництва ОУЛМГ та державних лісгоспів, участь в цій нараді взяли також заступник голови ОДА Володимир Білик, директор Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович, голова Шепетівської РДА Анатолій Катеринчук.

Свою роботу учасники наради розпочали з підведення підсумків діяльності управління за І півріччя цього року. Як зазначив начальник ОУЛМГ Петро Пешко, лісові господарства області забезпечили високий рівень виконання планових показників, завдяки чому є одними із кращих в державі. Так, за шість місяців поточного року відтворено ліси на площі понад 660 га, проведено заходи із формування молодняків на площі 1115 га, заготовлено 263 тис м3 деревини. Чистий дохід господарств склав 471 млн грн, а до бюджету сплачено майже 200 млн грн податків.

За словами Петра Степановича, управління проводить  ґрунтовну роботу, аби запровадити в області передові технології лісорозведення: від збору насіння до догляду за насадженнями. Завдяки цьому лісові господарства області можуть повністю забезпечити потребу у високоякісному садивному матеріалі, який необхідний для виконання амбітної мети, поставленої Президентом. Тому наразі основними питаннями, які потребують вирішення, є визначення переліку земельних ділянок, що придатні для заліснення, та джерел фінансування заходів з лісовідновлення та лісорозведення.

Як зазначив Сергій Гамалій, наразі лісистість території області складає 12,9%, що нижче середнього показника в державі. Рекомендований показник має бути на рівні 17%, а це означає, що площа лісів має бути збільшена майже на 85 тис. га. Голова адміністрації наголосив, що пріоритетом є активним діалог з громадами області, адже саме вони зараз мають повноваження розпоряджатися землею.

«Маємо об’єднати наші зусилля, аби забезпечити реалізацію в області Указу Президента, адже збільшення площі лісів – це дієвий крок, що дозволить нам покращити екологічну ситуацію, – сказав Сергій Гамалій. – Першочергове завдання – активна взаємодія з органами місцевого самоврядування, аби донести до них важливість реалізації цих амбітних планів. Найперше – потрібне проведення інвентаризації земельного фонду, щоб чітко розуміти, які ділянки можуть бути заліснені. А далі – справа за нашими лісовими господарствами, на які покладено найголовніше завдання – вирощування лісу. До цього, я переконаний, вони готові».

Учасники виїзної наради також мали можливість ознайомитися із роботою окремих лісництв, розташованих у Шепетівському районі. Зокрема, працівники лісгоспів продемонстрували свої досягнення у механізації нелегкої роботи лісника: проведення догляду за культурою дуба за допомогою подрібнювача, розробленого спільно із фахівцями ТОВ «Красилівагромаш», завдяки чому швидкість виконання робіт з освітлення насаджень, а отже і продуктивність праці лісника, зростає у кілька разів.

Окрім того, було продемонстровано організацію роботи лісокомплексу, де відбувається сортування та переробка низькоякісної деревини. Завдяки такій переробці деревина низької сортності перетворюється на продукцію, яка користується попитом не лише в Україні, а й за кордон. При цьому забезпечується також повний цикл переробки відходів деревини.

Не оминули увагою учасники наради і проблематику місцевої перлини – національного природного парку «Мале Полісся». Через недосконалість нормативних документів на території парку, зокрема, навколо популярного місця відпочинку – озера Святе – практично неможливим стало проведення санітарних рубок, і сухі сосни вже становлять реальну загрозу для відпочивальників. Серед можливих шляхів вирішення – звернення до центральних органів влади з метою внесення змін до законодавства.

На завершення лісівники продемонстрували свої досягнення у вирощуванні сіянців лісових порід, адже саме на базі Славутського лісгоспу фукціонує одна з найпотужніших в Україні дільниць з вирощування сіянців із закритою кореневою системою, що складається лінії автоматичного висіву, камер зберігання насіння та посадкового матеріалу і безпосередньо дільниці із вирощування садивного матеріалу, де забезпечується автоматизований контроль за умовами вирощування та поливом. Як кажуть лісівники – цьогоріч планують виростити близько мільйона таких саджанців із закритою кореневою системою. Їх перевага – витривалість та можливість застосування механічного способу висадки.

Одна з найбільших загроз лісів – це пожежі. Особливо це питання актуальне для північних регіонів Хмельниччини, де переважають хвойні ліси. Саме тому особливу увагу лісівники приділяють готовності до реагування у випадку пожеж, а тому мають у розпорядженні і засоби пожежогасіння, і обладнання та інструменти, і пожежну техніку. У цьому також мали можливість переконатися учасники виїзної наради. Окрім того, їм продемонстрували роботу центрального пункту відеоспостереження. За допомогою мережі відеокамер, розміщених в різних ділянках лісових масивів, він дозволяє відслідковувати та оперативно визначати можливі осередки займання.

Ще одна справжня родзинка, яку представили лісівники – навчальний центр для наймолодших школярів, облаштований на території Славутського лісгоспу. Це важливий напрямок роботи, якому приділяють тут велику увагу, адже виховання любові до лісу змалечку – це запорука того, що і в дорослому віці людина з повагою буде ставитися до багатств природи та берегти їх. У центрі облаштували відпочинково-ігрову зону, де діти можуть більше дізнатися про ліс, його вирощування та збереження, а також навчальний клас, де можна буде поспілкуватися, ознайомитися з цікавою літературою та подивитися пізнавальні відео.

Паспорт 1917462-2021