01.10.2021 — 09:01

Сергій Ткачук провів засідання регіональної Ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ 

30 вересня під керівництвом заступника голови ОДА Сергія Ткачука відбулося засідання регіональної Ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ. До участі у нараді також долучилися в.о. начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Олена Яковюк, заступник директора Департаменту інфраструктури міста-начальник управління житлової політики і майна Вітковська Наталія, начальник управління реєстрації ХМР Сергій Гончар, заступник начальника відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців управління з питань реєстрації ХМР Сергійко Наталія, представники ОСББ міст Хмельницький та Нетішин та інші запрошені.

В ході спілкування, представниками ОСББ було порушено ряд проблемних питань, які виникають при здійсненні їхньої діяльності. Так, за їх словами, чимало проблем виникає при зміні голови правління ОСББ, оскільки реєстратори вимагають нотаріального посвідчення усіх підписів членів правління, які приймали участь у голосуванні. Це створює труднощі для ОСББ, оскільки чисельність членів правління у деяких випадках сягає 20 осіб, а це тягне за собою значні фінансові витрати. Окрім того, фізично зібрати таку кількість осіб у нотаріуса дуже складно. Така ситуація є загрозою зупинки роботи ОСББ у зв’язку із відсутністю підписанта від ОСББ на договорах, фінансових і платіжних документах.

Інша складність виникає при отриманні детальної консультації у державних реєстраторів щодо форми і змісту протоколів перед проведенням зборів. Як пояснюють представники ОСББ, після фактичного проведення зборів доводиться приводити протоколи у відповідність вимогам Держреєстратора, а подекуди заново проводити загальні збори. Відтак, ця процедура може зайняти не один місяць.

За словами керівників домогосподарств, для вирішення цих проблем необхідно призначити окремих держреєстраторів, які будуть займатися виключно реєстрацією ОСББ і АОСББ, як це відбувається з громадськими організаціями.

Заслухавши проблемні питання, заступник голови ОДА запевнив, що обласна державна адміністрація, в межах своїх повноважень, сприятиме вирішенню вищезазначених проблем, аби створення нових та функціонування існуючих ОСББ не призводило до таких колізій.

За підсумками наради складено відповідний протокол та сформоване звернення до Міністерства Юстиції України щодо вирішення порушених питань порядку денного.