12.10.2021 — 17:30

Результати брифінгу щодо впровадження ринку землі в Україні. “100 днів ринку землі”. ВІДЕО

Сьогодні заступник голови ОДА Володимир Білик провів брифінг на тему “100 днів функціонування в Україні ринку землі”.

Головні тези брифінгу:

➡ 9 жовтня 2021 року минуло 100 днів від дня запровадження ринку землі в Україні. Цьому передувало багато років обговорень реформи, багато передвиборчих заяв та політичних дискусій. Однак за ініціативи президента України Володимира Зеленського вдалося запровадити земельну реформу, яка надає можливість людям вільно розпоряджатися своїм майном, набути своє конституційне право – розпоряджатися своєю земельною ділянкою, яке належить їм на праві власності.

➡ Скасування мораторію – це перевага не лише для землевласника і фермера, а й для кожного українця в цілому, адже розвиток ринкових відносин стимулює зростання економіки усієї держави, підвищення якості продукції та розвиток держави в цілому.

➡ У Хмельницькій області налічується 1566,2 тис. га с/г землі, 1680 землевпорядників, 1119 фермерських господарств.

➡ За перші 100 днів ринку землі зареєстровано 28 288 правочинів щодо відчуження земель с/г призначення, на загальну площу 70 569 га. У Хмельницькій області укладено 2203 договорів, що становить 8% від усіх договорів по Україні. За договорами купівлі-продажу в нашій області відчужено земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3528 га.

➡ Така статистика демонструє, що люди не поспішають відчужувати свої земельні ділянки, позбуватись права на них. Адже земля завжди була тим товаром, що з часом зростає в ціні. Очевидно, громадяни вбачають для себе перспективу в тому, аби залишити право власності на земельні ділянки з розрахунком на розвиток власного досвіду у сфері землекористування, здачі землі в оренду з метою збільшення доходів у майбутньому.

➡ Від початку функціонування ринку землі, середня вартість 1 га для продажу в нашій області становить 39,6 тис. грн. Середня ціна за оренду 1 га – становить 4,0 тис. грн..

➡ До переваг здійснення земельної реформи в Україні, варто віднести те, що в результаті децентралізації, землі с/г призначення державної форми власності за межами населених пунктів стали власністю громад. У свою чергу, вони отримали можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток і добробут. За податки від оренди землі громади отримають надходження в свої бюджети. А це – гроші на будівництво місцевих доріг, соціальної, медичної, освітньої інфраструктури.

➡ Стосовно землевласників які бажають залишити право власності на свої земельні ділянки та використовувати їх в власних цілях, держава передбачила ряд програм підтримки молодих фермерів, новостворених фермерських господарств, підприємств які здійснюють діяльність у сфері земельного господарства. Зокрема на цей рік у державному бюджеті для с/г виробників передбачено 4,5 млрд грн підтримки. Ці кошти спрямовуються на розвиток, зокрема, садівництва, тваринництва, картоплярства, с/г виробництва. Приміром, цього року на часткову компенсацію передбачено 1 млрд грн сільгосптоваровиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва.

➡ Навесні 2021 року Уряд спростив механізм надання фінансової підтримки фермерським господарствам, позбавивши фермерів цілої низки непотрібних бюрократичних тяганин. Крім того, держава підтримує аграріїв доступними кредитами – за програмою «5-7-9%».

➡ Передбачена реалізація механізму переважного права на придбання ділянки, яку орендують аграрії. Тобто, орендар має можливість в першу чергу придбати у власника земельну ділянку за ціною, за якою вона буде продаватися.

➡ Також забезпечена прозорість земельних відносин. Вся інформація про земельну власність доступна в електронному форматі. Це гарантує прозоре використання всіх земель, захистить права власності та майнові права українців. Завдяки повній цифровізації земельних відносин, у реєстрах можливо прослідкувати сам процес від дня видачі дозволу на виготовлення документації на земельну ділянку до її самої передачі у власність. Кожен громадянин має доступ до публічної кадастрової карти.

➡ Підсумовуючи, основна мета земельної реформи та відкриття ринку землі – це збільшення економічної потужності нашої держави, збільшення ВВП. Сьогодні ми можемо спостерігати, що наші ринки переповнені продукцією яка виготовляється не в Україні, а за кордоном. Тому ціль даної реформи залишити молодь та сільське населення на місцях, де будуть комфортні умови здійснення права користування землею для реалізації власних бізнес ідей пов’язаних з аграрною діяльністю, виготовлення якісної, екологічної та доступної для усіх громадян продукції.