20.10.2021 — 15:39

У Мінкульті провели всеукраїнську нараду щодо пріоритетних напрямків діяльності міністерства

19 жовтня відбулась онлайн-нарада Міністерства культури і інформаційної політики України з керівниками структурних підрозділів в сферах культури, культурної спадщини та інформаційної політики обласних та міських державних адміністрацій під керівництвом Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Участь в нараді від Хмельниччини взяв заступник голови ОДА Володимир Білик.

Презентуючи пріоритетні напрямки діяльності Міністерства культури і інформаційної політики, державний секретар Ярема Дуль проінформував учасників наради про аспекти впровадження проекту “Велика Реставрація”, який реалізовується у межах президентської програми “Велике будівництво”. Зауважимо, що за даними Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій, цьогоріч Хмельниччина взяла участь у конкурсному відборі на здійснення реставраційних робіт в рамках цього проекту та отримала погодження на реставрацію чотирьох пам’яток архітектури національного значення. А саме, Замок, ХVI ст. у смт Меджибіж, Садиба, поч. ХІХ ст. у с. Самчики, Турецькі бастіони та Башта на Броді у м. Кам’янець-Подільський.

Також, в ході роботи учасники обговорили стан та важливість реєстру культурної спадщини та культурних цінностей України з метою збереження особливостей кожного регіону та приваблення до них громадського інтересу. Відтак, за словами заступниці Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Анастасії Бондар, зберігаючи історичне лице української місцевості, буде розвиватись ефективна туристична діяльність навколо цих місць, що в свою чергу стимулюватиме соціально-економічний потенціал як на місцях, так і в державі загалом.

Варто зазначити, що на території Хмельницької області на обліку перебуває 2896 пам’яток культурної спадщини, з них 256 пам’яток археології (11 національного значення), 255 пам’яток архітектури та містобудування (177 національного значення), 42 пам’ятки монументального мистецтва (1 національного значення), 2340 пам’яток історії (4 національного значення), 1 пам’ятка науки і техніки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Сатанівська дача».

Продовжуючи засідання, заступниця Міністра Лариса Петасюк повідомила, що в Україні активно здійснюється виконання Державної цільової національно-культурної програми розвитку народних художніх промислів, активізація реєстрації народних художніх промислів, як географічних зазначень.

Відтак, в області для підтримки діяльності осередків народних художніх промислів, майстрів народного мистецтва заплановано проведення всеукраїнських та регіональних етнофестивалів, фестивалів народних ремесел, симпозіумів майстрів декоративно-прикладного мистецтва, виставок-ярмарків, проведення майстер-класів, активізація роботи мистецьких шкіл з відкриття та забезпечення діяльності діючих класів декоративно-прикладного мистецтва, тощо.

Підводячи підсумки, учасники обговорили питання збереження національного здоров’я та протидії можливості захворюваності на COVID-19 у закладах культури. Саме тому, задля запобігання поширення COVID-19 в області організовано інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо важливості вакцинації, забезпечення належного санітарно-гігієнічного режиму та дотримання протиепідемічних заходів в закладах культури та мистецтва.