21.10.2021 — 20:44

Головні тези брифінгу за 21 жовтня. ВІДЕО

Сьогодні заступник голови ОДА Сергій Ткачук провів брифінг, присвячений питанням, що стосуються ходу вакцинальної кампанії, розвитку безбар’єрності у всіх сферах та реалізації програми Президента “Велике будівництво” на Хмельниччині.

Головні тези брифінгу:

➡ Програма Президента “Велике будівництво” реалізовується на належному рівні. Станом на сьогодні будівельні роботи на низці об’єктів ведуться активно. Зокрема, готується до відкриття дитячий садочок у смт. Чемерівці “Дзвіночок”, завершені будівельні роботи у спортивно-реабілітаційному центрі у м. Красилів, він також готується до відкриття. Підходять до завершення роботи на будівництві нового корпусу Хмельницької обласної дитячої лікарні, реконструкція гуртожитку Солобковецького центру позашкілля та інших об’єктах будівництва в області. Крім того, завершені будівельні роботи на очисних спорудах в смт. Дунаївці. За попередніми оцінками, об’єкти програми “Велике будівництво” на Хмельниччині до кінця року будуть завершені на 100%.

➡ Активно здійснюються роботи на дорогах державного значення. За маршрутним принципом від більш завантажених до менш завантажених, завершуються будівельні роботи на окремих ділянках  автошляхів. Зокрема, пріоритетним об’єктом будівництва залишається дорога Н-03, яка, попередньо, має бути завершеною у 2022 році. Будівельні роботи підрядними організаціями продовжуватимуться, допоки дозволятимуть погодні умови. На “фінішну пряму” вийшли роботи на дорозі Р-48, за маршрутом Сатанів – Кам’янець-Подільський, де укладено верхні шари асфальтобетонного покриття. Слід відзначити активні темпи будівництва ділянки автодороги міжнародного значення М-30 (М-12), яке проводиться турецькою компанією “Onur”.

➡ Із 56 об’єктів, включених до переліку доріг місцевого значення, що планувалося відновити цьогоріч, 47 знаходяться на стадії завершення ремонтних робіт та за попередніми оцінками будуть повністю завершені в зазначені строки. Зокрема, ведуться будівельні роботи на ділянці дороги під’їзду до с.Маліївці, яка потрапила до переліку розвитку обласних туристичних об’єктів, попри те, що початково ремонтні роботи на цій дорозі мали розпочатись в наступному році. Все це свідчить про високі темпи реалізації програми “Велике будівництво” на Хмельниччині.

➡ Станом на сьогодні, активно формується перелік проєктів “Великого будівництва”, які будуть реалізовуватися в області наступного року. Зокрема, зараз триває захист переліку об’єктів на 2022 рік. Серед них відновлення усіх корпусів Хмельницької обласної лікарні у зв’язку з потребою комплексного підходу до проведення ремонтних робіт у відділеннях. Окрім будівельних робіт на Хмельницькій обласній дитячій лікарні, облдержадміністрація ініціює питання виділення коштів з державного бюджету на укомплектування закладу необхідним обладнанням, іншими складовими та повне відновлення діючого корпусу дитячої лікарні.

➡ Варто зазначити, що на сьогодні усі об’єкти, які споруджуються в рамках “Великого будівництва” передбачають інклюзивну складову та принципи безбар’єрності в користуванні для людей з особливими потребами. Зокрема, при відборі до переліку об’єктів будівництва на наступний рік обов’язковою умовою планування ремонтних та будівельних робіт у лікарнях, дитячих садочках, школах та інших об’єктах є врахування вимог інклюзії та безбар’єрності, тому жоден об’єкт “Великого будівництва” на Хмельниччині не буде реалізований, якщо його проєкт не відповідає потребам маломобільних груп.

➡ Єдиним дієвим методом профілактики та запобігання захворюваності на COVID-19 є вакцинація, вона не рятує на 100% від хвороби, але ефективно запобігає розвитку важких ускладнень. Як свідчить статистика, менше 2% хворих, які отримали щеплення проти COVID-19, потрапляють до стаціонарів, при цьому протікання хвороби відбувається у легшій формі.

➡ Область в повному обсязі забезпечена вакцинами, і медична галузь має достатньо потужностей, аби вакцинувати усіх охочих. Крім центрів вакцинації, в області працюють пункти щеплень, які розташовані в амбулаторіях та ЦПМСД.

➡ Розглядається можливість відкриття додаткових центрів вакцинації, проте в першу чергу це залежить від кількості охочих на відповідних територіях. Також наразі розглядається можливість збільшення медичного персоналу для здійснення реєстрації охочих вакцинуватись. Слід відзначити, що на сьогодні темпи вакцинації у нашій області зростають, доведені МОЗ подобові плани виконуються на 91-93%, загалом кількість щеплень в день сягає близько 7000;

➡ Найближчим часом Хмельниччина може перейти у “червону” зону карантинних обмежень. Аби цього не допустити та знизити темпи поширення  COVID-19, вчора обласна комісія ТЕБ та НС прийняла рішення про вжиття додаткових обмежувальних заходів. Прийняті рішення є обов’язкові до виконання  усім суб’єктам господарювання і відвідувачами закладів. Вакцинація від COVID-19 в області є добровільною, проте з метою збереження здоров’я як суб’єктів господарювання, так і відвідувачів, встановлено певні обмеження та додаткові вимоги, в тому числі, і наявність сертифікату вакцинації або негативного ПЛР-тесту.