27.10.2021 — 17:22

Спогади про І “Хмельницький кінофестиваль”: в обласному центрі презентували новий архівний фонд

Сьогодні в ТРЦ “Woodmall” відбулась презентація нового архівного фонду “Кінофестиваль Хмельниччини”. Нагадаємо, що у вересні 2021 року в нашій області відбувся І “Хмельницький кінофестиваль”, під час якого демонструвалися сучасні українські кінострічки, проводилися майстер-класи та були визначені переможці, які в рамках конкурсної програми фестивалю змагалися за звання кращого у своїй категорії. Саме спогади про цю знакову для Хмельниччини подію лягли в основу сьогоднішньої презентації.

Архівний фонд створено Державним архівом Хмельницької області за сприяння Хмельницької ОДА. Участь у події взяли голова ОДА Сергій Гамалій, директорка Державного архіву Хмельницької області Катерина Бурдуваліс та голова Хмельницької кінокомісії Костянтин Дєтковський.

Звертаючись до присутніх, голова ОДА Сергій Гамалій подякував колективу Державного архіву Хмельницької області за створення фонду. За його словами, свідчення таких важливих для нашого краю подій в майбутньому надихатимуть людей на реалізацію ще більш амбітних проектів, як на Хмельниччині так і на державному рівні.

“Основана мета створеної нами Хмельницької кінокомісії – це популяризація України в світі. Завдяки таким заходам як І “Хмельницький кінофестиваль”, вдається посилити інтерес до української кіноіндустрії не лише наших громадян, а й за кордоном,” – наголосив Сергій Гамалій.

За словами директорки Державного архіву Хмельницької області Катерини Бурдуваліс, архів спільно із Хмельницькою обласною кінокомісією популяризує Хмельниччину та виявляє документи з фондів про відомі історичні постаті. В результаті цієї роботи і виникла ідея створення нового фонду з накопичення документів Національного архівного фонду, які стосуються історії та розвитку кінематографу на Хмельниччині. Таким чином, архівісти сподіваються, що це дасть додатковий поштовх до розвитку українського кіно.

Окрім матеріалів про кінофестиваль, учасникам презентації вперше продемонстрували оцифровані відеоматеріали, відзняті після закінчення воєнних дій у м. Кам’янець-Подільський та у м. Проскурів, датовані 1944 роком, які перебувають на збережені в обласному держархіві.

Варто додати, що українська режисерка та сценаристка Леся Харченко приїде на Хмельниччину щоб відзняти документальне кіно про остарбайтерів – громадян нашого краю, насильно вивезених на примусові роботи до Німеччини. Справи цих людей також знаходяться в Хмельницькому обласному архіві.