13.11.2021 — 14:36

Робочий візит Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова на Хмельниччину

У ході робочої поїздки на Хмельниччину Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов спільно з головою ОДА Сергієм Гамалієм оглянули будинок ОСББ «Франка 55», який в межах програми Фонду енергоефективності «Енергодім» та ініціативі людей став енергоощадним.

До огляду також долучилися заступник голови ОДА Сергій Ткачук, народні депутати України Сергій Мандзій, Володимир Ватрас, Юрій Заславський та в.о.директора Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк .

«Завдяки програмі Фонду енергоефективності ”Енергодім” сотні будинків в регіонах України перетворюються на енергоощадні. ОСББ “Франка-55” — приклад того, як завдяки державній підтримці, місцевим програмам та ініціативі людей можна істотно зменшити суми в платіжках. Вартість теплопостачання для мешканців цього будинку (а це — понад 350 квартир) у жовтні цього року склала 2,91 грн за один кв.м. У сусідніх будинках за аналогічний період — у два-три рази дорожче. Після завершення всіх заходів будинок буде економити 50% енергоресурсів. Це — взірець вигідних інвестицій у майбутнє. Закликаю інших користуватися можливостями, які надає держава та наші міжнародні партнери», — наголосив Міністр Олексій Чернишов.

У ході спілкування Сергій Гамалій зазначив, що в області діє Програма «Підвищення енергоефективності Хмельницької області на 2017–2021 роки» для реалізації якої з обласного бюджету виділено 200,0 тис. грн. Наразі 14 територіальних громад Хмельниччини підписали меморандум про співпрацю з Фондом енергоефективності та 16 ОСББ у містах Хмельницький, Старокостянтинів, Кам’янець-Подільський та Дунаївці беруть участь у програмі «Енергодім».

“Завдяки програмам з енергоефективності створені всі можливості, які дають змогу зменшити рахунки за комунальні послуги, поліпшити зовнішній вигляд та технічний стан будівлі, а головне – підвищити комфорт та умови проживання мешканців будинків,” – наголосив голова адміністрації.

У свою чергу, в.о.директора Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк поінформував, що до фонду подано 832 заявки на участь у програмі з енергозбереження. Орієнтовний термін виконання робіт з термомодернізації будинків триває близько 1,5 – 2 роки. І цьогоріч роботи на 27 будинках уже повністю завершено, а до кінця року планується зробити енергоощадними ще 57 будинків.

Очільник Мінрегіону також зауважив, що в Хмельницькому регіоні має бути визначено посадову особу на рівні заступника голови ОДА задля координації напряму енергоефективності.

Зазначимо, ОСББ «Франка-55» брало участь у програмі «Енергодім» за пакетом Б «Комплексний». Тут здійснили ряд енергоефективних заходів, зокрема, встановили індивідуальний тепловий пункт, здійснили теплоізоляцію та часткову заміну внутрішніх теплових комунікацій та труб гарячого водопостачання, провели комплекс робіт з утеплення зовнішніх стін та заміни вікон.