02.11.2021 — 15:34

З 1 жовтня препарати інсуліну увійшли у програму реімбурсації

З 1 жовтня препарати інсуліну увійшли у програму реімбурсації. Відтепер пацієнти із цукровим діабетом можуть отримати необхідні препарати безоплатно або з доплатою в аптеках, які мають договір з НСЗУ. Програму забезпечення інсулінами адмініструє Національна служба здоров’я України. Пацієнти матимуть доступ до безоплатних препаратів інсуліну упродовж всього року і не залежатимуть від місцевих субвенцій.

В програму включено 76 препаратів інсуліну та їх аналоги швидкої, середньої, тривалої дії та комбіновані. 47 препаратів інсуліну – повністю безоплатні.

Щоб отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки” пацієнту потрібний електронний рецепт. Паперові рецепти ендокринологи більше не виписують. Однак до 31 жовтня пацієнти можуть погасити в аптеках паперові рецепти виписані до 30 вересня. З 1 жовтня ендокринологи виписують лише електронні рецепти. Перед цим лікар обов’язково складає індивідуальний план лікування, який він вносить в Електронну систему охорони здоров’я.

Наступні рецепти на інсулін пацієнту зможе виписати сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким пацієнт підписав декларацію. Він створює рецепт на основі плану лікування від ендокринолога. На сьогодні лікарі первинки вже сформували 1237 електронних рецептів.

Електронний рецепт пацієнт може погасити в будь-якій аптеці з позначкою “Інсуліни +”. Якщо в аптеці немає потрібного типу інсуліну, то його можна замовити. Це безоплатно. Аптека не має відмовити, оскільки вона підписала договір НСЗУ.

Знайти аптеки з інсулінами допоможе мапа з аптеками на дашборді “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” на сайті НСЗУ. Також про найближчу аптеку можна запитати у оператора контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.