16.11.2021 — 12:35

Сергій Гамалій: Надійна система територіальної оборони – ключовий елемент безпеки держави

З 01 січня 2022 року вступає в дію Закон України „Про основи національного спротиву”, метою якого є підвищення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру, сприяння забезпеченню готовності громадян України до національного спротиву.

Сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Гамалій провів селекторну нараду з керівниками РДА та територіальних громад щодо організації і ведення територіальної оборони та розміщення військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ на території області.

До обговорення питань також долучились перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, військовий комісар Хмельницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, полковник Костянтин Радченко, голова обласної ради Віолета Лабазюк.

Розпочинаючи нараду, Сергій Гамалій нагадав присутнім, що територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових та ґрунтується на принципах територіальності, масовості, мінімального часу на розгортання та приведення підрозділів тероборони у готовність до дій, узгодженого, спільного застосування сил і засобів, залучених до ведення територіальної оборони.

«Згідно ухваленого у липні закону, ініційованого Президентом України, у кожній області та районі нашої держави повинні бути утворені військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України. І від того, як буде організована їх робота на місцях, залежатиме ефективність функціонування територіальної оборони як нашої області, так і України в цілому,»-наголосив очільник області.

У свою чергу, військовий комісар поінформував присутніх, що в багатьох країнах уже створені і діють війська територіальної оборони. «Їх важливість демонструють останні події на білорусько-польському кордоні. Республіка Польща привела свої три бригади територіальної оборони у повну підвищену бойову готовність для відсічі мігрантів, які незаконно хочуть потрапити на її територію,» – сказав Костянтин Радченко.

Наразі основне завдання це визначення місць та об’єктів для постійної дислокації підрозділів територіальної оборони в кожному з районів області. До кінця 2023 року передбачається приведення Сил територіальної оборони Збройних Сил України в окремий рід військ ЗСУ.

«Вже зараз потрібно створити належні умови для функціонування військових частин територіальної оборони, які будуть дислокуватися на території Хмельницької області. І за декілька років ми отримаємо підготовлених добровольців, які проживають на своїй території, та готові захищати, за необхідності, свою країну,» – зазначив Сергій Гамалій.