10.12.2021 — 09:13

10 грудня – Міжнародний день акцій за прийняття Декларації прав тварин

10 грудня в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний День акцій за прийняття Декларації прав тварин або Міжнародний день прав тварин, який був заснований в 1998 році – в 50-ту річницю підписання Декларації прав людини. І це не випадковість – він святкується в один день з Днем прав людини тому, що організації, які його заснували, хотіли підкреслити, що ВСІ живі істоти на нашій планеті мають право на життя та захист від страждань.

Декларація складається з 10 статей, в яких йдеться не тільки про те, що кожна жива істота має право на повагу і на життя без страждань, експлуатації і смерті, і що жорстоке поводження з тваринами неприпустимо. Але і людина зобов’язана дбати про відновлення популяції різних видів тварин на землі, а дії, що ведуть до невиправданої загибелі будь-якого тваринного, є злочином проти життя.

В Україні Міжнародний день прав тварин відзначається з 2010 року.

Необхідність захищати права тварин в Україні обґрунтована Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Документ покликаний не тільки захищати тварин від страждань, а й зміцнювати моральність та гуманність у суспільстві.

Разом з тим, 8 серпня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу».

Зокрема, Законом забороняється:

 ➡ бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин;

➡ дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії;

➡ завдавати домашнім тваринам болю, страждання або пригнічення;

➡ дресирувати тварин у спосіб, що завдає шкоди здоров’ю тварини та її загальному стану;

➡ умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та речовин, що призводять до отруєння;

➡ жебракувати з тваринами;

➡ залишати тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20?С та менше +5?С.

➡ замуровувати тварин у підвальних приміщеннях;

➡ залишати домашню тварину прив’язаною, якщо довжина прив’язі становить менше 20 метрів, крім собак, що виконують сторожові функції, для яких така довжина має становити не менше 10 метрів;

➡ залишати тварину без можливості сховатися у приміщенні, споруді тощо, прив’язаною під дією прямого сонячного проміння при температурі повітря більше +20 С або менше 0 С.

➡ залишати домашню тварину прив’язаною без нагляду у громадських місцях чи місцях скупчення людей (поблизу зупинок, магазинів тощо), а також прив’язувати тварин до транспортних засобів та примушувати до бігу за моторними транспортними засобами.

Під забороною також і фотопослуги та жеребкування з тваринами, використання тварин у рекламі розваг чи закладів харчування, утримування хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах та багато інших, нині популярних, способів використання тварин.

Тож закликаємо бути людяними, берегти і захищати братів наших менших та їхні права!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА