05.01.2022 — 16:14

Сергій Гамалій: Високий рівень якості освіти – пріоритетне завдання влади

Дотримання якості освіти та освітніх стандартів на усіх рівнях має бути забезпечено в кожному навчальному закладі області – на цьому наголосив Сергій Гамалій у ході спілкування з головою Державної служби якості освіти України Русланом Гураком.

У ході зустрічі спільно із заступником голови ОДА Володимиром Юр’євим та начальником управління Державної служби якості освіти у Хмельницькій області Валерієм Олійником посадовці обговорили питання здійснення державного нагляду щодо дотримання закладами освіти вимог законодавства про освіту, проведення аналізу діяльності органів місцевого самоврядування щодо забезпечення якісної освіти,  здійснення контролю за веденням обліку дітей шкільного віку.

Руслан Гурак поінформував присутніх, що у процесі реформи децентралізації органи місцевого самоврядування отримали широкі повноваження для вирішення усіх місцевих питань, зокрема, і створення освітньої системи, здатної забезпечувати якість освіти та освітньої діяльності у підпорядкованих навчальних закладах. Тому важливо, аби у кожній громаді були забезпечені усі належні умови для надання освітніх послуг, створення безпечного, здорового освітнього середовища.

З початку діяльності управління Державної службою якості освіти у Хмельницькій області проведено 13 інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти та 75 педагогічних працівників успішно пройшли сертифікацію. На 2022 рік заплановано проведення 21-ого інституційного аудиту в закладах загальної середньої освіти. Планується проведення заходів державного нагляду у 5-ти закладах дошкільної освіти та 5-ти закладах позашкільної освіти.

Варто зазначити, що на Хмельниччині функціонує 711 закладів дошкільної освіти, де перебуває 40326 вихованців, 578 закладів загальної середньої освіти всіх типів та форм власності, в яких навчається 138791 учень, створено 33 опорних заклади освіти, які налічують майже 13 тисяч учнів. Проте 24,6 % шкіл залишаються малокомплектними. Крім того, в обласній мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти області – 26 установ державної форми власності, які налічують 9143 учні та 32 заклади фахової передвищої та вищої освіти, в яких навчається понад 28 тис. студентів.

Сергій Гамалій наголосив, що якісна освіта можлива лише у злагодженій співпраці усіх зацікавлених сторін. “Спільно ми маємо подбати, аби у кожному навчальному закладі області, починаючи від доступності, харчування, забезпечення технічним обладнанням і до надання освітніх послуг, було створено усі умови для надання якісних освітніх послуг,”- додав очільник області.