11.01.2022 — 11:24

#EUКраїна: Збереження водних екосистем, доступ до достовірних даних моніторингу водних ресурсів, покращення якості води – це євроінтеграція

Наше тіло приблизно на 60% складається з неї, і вона покриває близько 70% поверхні планети. Нам може здаватися, що довкола повно води – але це не так. У 2020 році приблизно кожен четвертий житель планети не мав у себе вдома джерела безпечної питної води.

Україна – теж вододефіцитна країна. У радянські часи водні екосистеми були практично зруйновані, більшість міст не має дощової каналізації, а очисні каналізаційні споруди – застарілі. Це негативно впливає на якість водних ресурсів і питної води. Тому багато українців не довіряють водопроводу і змушені купувати воду в пляшках для пиття та приготування їжі.

Зовсім інша ситуація в Європейському Союзі. В 99% випадках вода, яку споживають жителі ЄС, відповідає мікробіологічним та хімічним стандартам. Євросоюз також прагне знизити споживання пляшкової води. Це дозволить домогосподарствам економити сотні мільйонів євро щорічно і зменшуватиме забруднення довкілля пластиком.

Угода про асоціацію Україна-ЄС містить 6 директив щодо якості води та управління водними ресурсами, які має впровадити Україна. Основними їх цілями є дотримання європейських стандартів, покращення якості питної води та формування сучасної водної політики.

В останні роки в Україні було ухвалено низку нормативно-правових актів для імплементації директив ЄС у цій сфері. Зокрема, у 2018 році Уряд схвалив Порядок здійснення державного моніторингу вод, а наприкінці 2020 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило перші сучасні програми моніторингу поверхневих та морських вод, які відповідають європейським вимогам. Це Програма державного діагностичного та операційного моніторингу поверхневих вод і Програма державного моніторингу прибережних та морських вод Чорного та Азовського морів.

Наразі переглянути результати моніторингу поверхневих вод можна в онлайн-системі Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України (https://cutt.ly/lU6xG3L). Ці дані є підґрунтям для розробки конкретних заходів щодо управління річковим басейном для поліпшення чи підтримання стану водойм.

Ми часто нагадуємо, що європейська інтеграція України – більше ніж мита чи безвіз. Це також практичні «щоденні» переваги, які отримує кожний громадянин України від того, що країна починає жити за європейськими стандартами.

Збереження водних екосистем, доступ до достовірних даних моніторингу водних ресурсів, покращення якості води для українців теж є частиною цього великого руху.

Це – євроінтеграція!

Мета інформаційної кампанії #EUКраїна, яка проходить з ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, за підтримки Представництва ЄС в Україні та проєкту ЄС Association4U – показати «секторальний» вимір євроінтеграції. Те, як європейські цінності та принципи втілюються в різних сферах і змінюють на краще життя українців.

 Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут: https://association4u.in.ua/