08.02.2022 — 10:41

На реабілітаційне лікування працівників області після важких хвороб направлено 8,9 млн гривень

Одним з вагомих напрямів діяльності Фонду соціального страхування України, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.2017 № 1105-ХІV, є забезпечення здоров’я застрахованих осіб.

«В області налагоджена тісна співпраця із закладами охорони здоров’я з питань забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей відновним лікуванням після перенесених захворювань і травм, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «Протягом минулого року зазначеним відновним лікуванням забезпечено 669 працюючих подолян ( у т. ч. 47 дітей у супроводі застрахованих осіб). Санаторно-курортним закладам відшкодовано коштів згідно 622 укладених тристоронніх договорів для проходження реабілітаційного лікування працюючими на суму 8,9 млн гривень. Акцентується увага на можливість працюючих вільного вибору реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань визначеного профілю медичної реабілітації. Адже вчасна реабілітація осіб з важкими патологічними станами є одним з головних чинників упередження настання інвалідності та подальшого відновлення і компенсації порушених або втрачених функцій організму, соціально-побутового і професійного відновлення хворого».

Зазначених осіб було направлено до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за їх вибором зі стаціонару лікарні – Фонд соціального страхування України фінансує повний курс реабілітаційного лікування для усіх працюючих, для яких закладом охорони здоров’я визначена така потреба. Зокрема, минулого року велика частина пацієнтів проходили реабілітацію за кошти Фонду соціального страхування України після ускладнень, викликаних захворюванням на COVID-19.
Порядок забезпечення соціальними послугами з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України затверджено постановою правління Фонду соціального страхування України від 13.07.2017 № 39 (зі змінами). За оперативними підсумками 2021 року, Фонд соціального страхування України забезпечив проходження відновного лікування в обсязі 100% заявленої потреби – курс лікування профінансовано для всіх застрахованих осіб, щодо яких закладами охорони здоров’я було повідомлено Фонду соціального страхування України про потребу у проходженні реабілітації.

Звертаємо увагу, що відновне лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання і має високі показники ефективності в упередженні настання первинної інвалідності та відновлення здоров’я після інсультів, інфарктів, оперативних втручань тощо. Тож попри карантинні обмеження залишається важливим етапом продовження лікування складних патологій.

Для проходження курсу реабілітаційного лікування застраховані особи мають мати медичні покази – потребу в продовженні лікування на базі санаторно-курортних закладів визначає лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) лікарні, де перебуває пацієнт. Направлення на реабілітацію відбувається зі стаціонару закладу охорони здоров’я. Також застрахованій особі на весь час перебування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу надається допомога по тимчасовій непрацездатності.