19.05.2022 — 08:00

Проблеми Хмельниччини на контролі народних депутатів

Робота на законодавчому та виконавчому рівнях має бути злагодженою та продуктивною, особливо у складний військовий час. За період російської агресії західні області України стали певним гуманітарним та економічним тилом. Наразі на території, де більш стабільна ситуація, евакуйовано велику кількість внутрішньо переміщених осіб, підприємств, освітніх, соціальних та інших закладів. Усе це чинить додаткове вантаження на обласні бюджети, а також кожна область зіштовхується з масою проблем, які потребують спільної роботи як уряду, так і парламенту.

Тож задля визначення першочергових питань, які потребують уваги центральної влади, начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій провів зустріч з головою партії “Слуга народу” Олена Шуляк, яка перебувала з робочою поїздкою на Хмельниччині.

До обговорення доєднались заступники начальника ОВА Сергій Тюрін, Сергій Ткачук, Володимир Юр’єв, Володимир Білик, народні депутати Сергій Мандзій, Юрій Заславський, Микола Стефанчук, Олена Копанчук та депутати обласної ради.

Сергій Гамалій поінформував присутніх, що ситуація на Хмельниччині наразі стабільна. “Ми тримаємо гуманітарний та економічний тил, допомагаємо внутрішньо переміщеним особам, яких через область транзитом проїхало більше 342 тис., а залишилось на тривале проживання понад 147 тис.  Також Хмельниччина відправляє вантажі з допомогою у постраждалі регіони, – зазначив очільник області. – Ми будемо однією з тих областей, яка буде забезпечувати продовольством більшу частину країни, тому не зважаючи на всі проблеми уже майже завершили весняну посівну кампанію.”

У ході зустрічі присутні обговорили питання економічного, соціального, гуманітарного та інших напрямків.  Озвучено ряд пропозицій щодо внесення змін у законодавчі акти, які дадуть змогу тут, на місцях, пришвидшити вирішення критичних питань.

Наразі одне із важливих завдань – підтримка бізнесу, особливо того, потужності якого розміщувались на окупованих територіях та тих, де наразі проходять бойові дії. “Стабілізація економіки безпосередньо залежить від роботи підприємств та підприємців. Тому кожен з нас сьогодні є “інвестиційною нянею” для них. Ми всебічно допомагаємо релокації бізнесу на Хмельниччину і налагодження їх повноцінного функціонування,” – зазначив Сергій Гамалій.

Приділили увагу і обговоренню питань підготовки до опалювального сезону, розробки проектів для переходу на альтернативні види палива, забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.  Оскільки утримання закладів соціальної, освітньої та інших сфер, які прийняли до себе внутрішньо переміщених осіб потребує чималих коштів, порушили у розмові і питання  фінансової підтримки обласних бюджетів дотаціями з державного бюджету, без яких вони не зможуть повноцінно забезпечити усі статті видатків.

Олена Шуляк зазначила, що у всіх українців є спільна мета – перемога та розбудова нашої країни, тож такі зустрічі на місцях вкрай важливі.

“Саме тут ми з перших уст чуємо про ті проблеми, які потребують негайного вирішення, та маємо можливість чіткіше розуміти потреби регіонів. Порушені під час цих зустрічей питання та почуті пропозиції будемо обговорювати на відповідних комісіях депутатів Верховної Ради та напрацьовувати таким чином відповідні законодавчі ініціативи,”- додала депутатка.