27.05.2022 — 16:24

Майже пів сотні мешканців області пройшли навчання для кандидатів у прийомні батьки

Ви – люди з великим серцем, і я щиро вдячним вам за готовність взяти на себе відповідальність за дитячі життя, які понівечила війна. З такими словами звернувся заступник голови ОДА Володимир Юр’єв до слухачів курсів, які саме сьогодні, напередодні Міжнародного дня захисту дітей,  завершили спеціальне навчання для прийомних батьків, опікунів та усиновителів.

“Це надзвичайно відповідальне рішення, і я бажаю вам наснаги та терпіння на цьому нелегкому шляху. Переконаний, що діти, яким ви подаруєте родинне тепло, віддячать любов’ю та повагою. Цим кроком ви ще раз демонструєте усьому світу, що українці – непереможна нація, “- наголосив посадовець.

Слід зауважити, що мешканці нашої області не залишилися байдужими до долі дітей, які через війну втратили не лише домівки, а й батьків. За період з початку бойових бій кількість звернень до відповідних служб про готовність прийняти дитину в родину зросла вдвічі.

Оскільки під час воєнного стану порядок усиновлення, опіки, влаштування в прийомні сім’ї та до дитячого будинку сімейного типу не спрощується, не змінюється і здійснюється відповідно до норм законодавства України, фахівці наших соціальних служб активно допомагають сім’ям, які зважилися на цей важливий крок. Для них організовують спеціальне навчання, де майбутні прийомні батьки, опікуни та усиновителі отримують необхідні знання, поради та консультації. Цьогоріч таке навчання пройшли вже 48 осіб, а на черговий курс, який відбудеться наступного місяця, подали заяви ще 12 охочих.

Діти, що втратили родини, зараз потребують всебічної підтримки та допомоги, і сімейні форми виховання є для них найкращим рішенням.  Зазначимо, що в області вже діють 102 прийомні сім’ї та 21 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховуються 336 діток. З початку війни до Хмельниччини переїхали ще 6 будинків сімейного типу та 8 прийомних сімей (64 дитини). Сподіваємося, що уже найближчим часом їх побільшає, і осиротілі діти знайдуть у них любов та підтримку.