30.09.2016 — 17:43

В облдержадмінстрації відбулося засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми

i9ue0cvs24i130 вересня під головуванням т.в.о.заступника голови облдержадмінстрації відбулося засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

Члени координаційної ради заслухали інформацію директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяни Власюк про виконання Закону України «Про соціальні послуги» у центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Тетяна Михайлівна поінформувала про соціальні послуги та соціальна робота з сім’ями та особами, які опинились у складних життєвих обставинах та не в змозі подолати їх самостійно, які були надавались у поточному році. Зокрема, вона повідомила, що на обліку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 13720 сімей та осіб, які опинились у складних життєвих обставинах.

У І півріччі 2016 року охоплено 4132 сімей, в якій виховується 6742 дітей. Соціальним супроводом охоплено 914 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. 1638 сім’ям надано допомогу у вирішенні житлово-побутових проблем та 106 сімей отримали реєстрацію за місцем проживання. Серед головних проблем, з якими стикаються центри – високе навантаження на працівників (в середньому 226 осіб на одного соцпрацівника), причиною якого стала реорганізація системи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в умовах адміністративної реформи та вивільнення фахівців із соціальної роботи у 2014 році.

Про стан реалізації проекту «Поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні» в області членів координаційної ради поінформувала директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська та національний координатор програми з протидії торгівлі людьми, голова Благодійного фонду «Ксена» Оксана Устинова.

Світлана Іванівна зазначила, що найбільш проблемними сферами реалізації державної політики з протидії торгівлі людьми є ефективне розслідування та судове покарання злочинців, а також організація надання необхідної допомоги постраждалим від торгівлі людьми, адже на даний час вони частіше за все приховують факт злочину, оскільки бояться осуду суспільства та помсти, а тому не звертаються за допомогою до правоохоронних органів та органів влади. Тому важливо правильно визначити постраждалих від торгівлі людьми і надати їм достатньо часу на роздуми, що дозволить їм прийти до тями і прийняти свідоме рішення про наявні альтернативи, забезпечити доступ до психологічної, медичної, юридичної та соціальної допомоги.

Було зазначено, що протягом 2013 – 2016 років встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми двом громадянам області (Новоушицький район, м.Хмельницький). Протягом 2016 року до Міністерства соціальної політики України подано 3 пакети документів на встановлення статусу, ще два пакети знаходиться у стадії опрацювання.

Світлана Лукомська наголосила, що основним заданням, що стоїть перед органами влади, є створення спільної системи, яка б сприяла   встановленню осіб, постраждалих від торгівлі людьми, та їх направлення до відповідних організацій, що надають підтримку. Це допоможе жертвам подолати свій минулий досвід торгівлі людьми і знайти нове місце в суспільстві.

За результатами засідання Координаційної ради прийнято відповідні рішення.