09.09.2022 — 09:34

На селекторній нараді з Мінсоцполітики обговорили процес передання Пенсійному фонду функцій із призначення та нарахування пільг і житлових субсидій

Ключові питання, пов’язані із процесом передання органам Пенсійного фонду України функцій із призначення та нарахування пільг і житлових субсидій обговорили сьогодні на всеукраїнській селекторній нараді з Міністерством соціальної політики. Провела нараду його очільниця Оксана Жолнович.

Від Хмельниччини участь в розмові взяли заступники голови ОДА Володимир Юр’єв та Оксана Андрейчик, представники профільних структурних підрозділів та керівник ГУ ПФУ в області Олександр Крупа. Також в студії селекторних нарад були присутні колеги з Донецької ОВА, що перебувають в нашій області з робочим візитом.

Як зазначила Оксана Жолнович, наразі міністерство має декілька основних пріоритетних напрямків роботи: соціальний захист пенсіонерів, розвиток соціальних послуг, максимальний розвиток сімейних форм проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також людей з інвалідністю, забезпечення повноцінної комплексної послуги реабілітації, зокрема, і поранених воїнів, а також розвиток єдиної інформаційної соціальної системи, тобто створення цифрових реєстрів та діджиталізація процесів у соціальній сфері.

Власне, саме останньому напрямку і присвятили основну частину наради. Як зазначила пані Міністерка, наразі здійснюються кроки, аби максимально чітко визначити кожен напрям роботи та відповідальні за нього структури та вертикалі: виплатне агентство, яке відповідатиме за соціальні виплати, закупівельник соціальної послуги, який буде адмініструвати і взаємодіяти з органами місцевого самоврядування по соціальних послугах, та орган, що здійснюватиме контроль за всіма виплатами та послугами.

Пояснюючи необхідність централізації усіх виплат, Оксана Жолнович зазначила, що це питання вже давно потребувало вирішення, адже розрізненість баз даних, реєстрів, неможливість обміну між ними інформацією, величезні обсяги паперового документообігу не лише потребують величезного людського ресурсу для їх обробки, а й дуже ускладнюють процес призначення виплати для тих, хто її потребує.

Проте особливо загострилася ця проблема з початком війни, адже на окупованих територіях регіональні бази даних були втрачені, знищені або, що найгірше, до них могли отримати доступ окупанти, що в свою чергу несло загрозу для окремих категорій пільговиків, наприклад, учасників бойових дій та їх родин.

Централізація усіх баз даних шляхом створення хмарних сховищ дозволить запобігати втраті інформації та несанкціонованому доступу до неї, а головне – спростить механізм виплат, дозволить зробити його екстериторіальним, тобто незалежним від місця звернення заявника. Також центральна база дасть можливість уніфікувати дані, забезпечити можливість обміну ними з іншими базами та реєстрами, а також оптимізувати роботу фахівців, які відповідальні за призначення виплат.

Як наголосила Міністерка соціальної політики, рішення про переведення функції нарахування житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу  до адміністрування в Пенсійний фонд – це перший крок в цьому напряму. Саме ця установа має найкращі технічні можливості для реалізації цього задуму, адже екстериторіальний принцип роботи ПФУ дозволить застосувати його і в системі соціальних виплат та адміністрування соціальних виплат та програм.

Далі учасники наради більш детально обговорили, яким чином буде відбуватися передача цих функцій та в які терміни планується її завершити. Оксана Жолнович, зазначила, що основний етап буде тривати близько пів року. При цьому вона наголосила, що це не означає, що фахівці, які в органах соціального захисту займалися призначенням субсидії, втратять роботу. За словами посадовиці, їх досвід та знання є дуже цінними, тому вони й надалі будуть працювати над цим завданнями у органах Пенсійного фонду.

На завершення учасники наради зупинилися на питаннях забезпечення виплат допомоги для ВПО, якщо люди свого часу не змогли скористатися ними через додаток “Дія”, а також обговорили особливості призначення та перепризначення субсидій на цей опалювальний сезон.