23.09.2022 — 15:03

Сергій Гамалій: Реалізація проєкту з відновлення лінії електропередач Хмельницька АЕС — Жешув  важлива не лише для Хмельниччини, а й для всієї України

Реалізація проєкту з відновлення лінії електропередач Хмельницька АЕС — Жешув  важлива не лише для Хмельниччини, а й для всієї України, оскільки це відкриє додаткові можливості експорту електроенергії в Європу.

Задля запуску цієї єдиної між Україною і Польщею повітряної лінії наразі проводяться роботи з її реконструкції, адже вперше вона була введена в експлуатацію в 1985 році і вже тривалий час не використовувалась.

Нещодавно на запрошення депутатів Сейму з робочим візитом Польщу відвідав радник голови ОВА з питань енергетики Володимир Федорчук, який підкреслив важливість перезапуску лінії 750 КВ ХАЕС — Жешув.

На думку голови ОВА Сергія Гамалія, ця лінія, що належить державному оператору ринку електроенергії, дасть можливість постачати польським споживачам великі обсяги електроенергії за дуже привабливою ціною. “А головне – це зміцнить співпрацю між країнами в енергетичній сфері та стане одним із важливих елементів альянсу між Україною та Польщею”, – сказав голова ОВА.