22.09.2022 — 13:16

Хмельниччина відзначає свою 85 річницю

85 років – солідний термін, але усі знають, що насправді історичні корені Хмельниччини сягають сивої давнини. На цьому наголосив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій під час урочистостей з нагоди відзначення 85-ї річниці утворення Хмельницької області.

Вітаючи присутніх, очільник області зазначив, що наш край постійно знаходився в центрі подій українського державотворення. “Сьогодні усі ми пишемо чергову сторінку новітньої історії України. На жаль, нам вкотре доводиться захищати свою землю від орди, боронити незалежність та право бути собою, самим вирішувати, як жити і яке майбутнє обирати, однак усі ми – нащадки славних князів і гетьманів, а тому гідно продовжимо їхню визвольну боротьбу і здобудемо перемогу,” – зазначив Сергій Гамалій.

Занурившись в історію ми бачимо, що Хмельниччина була свідком визначних і складних історичних перипетій. За часів перших християн Русі, які ще в ІХ-ХІ ст. знайшли прихисток саме на Поділлі, і на берегах Дністра, Збруча, Студениці, Ушиці заснували скельні монастирі та скити, що стало передумовою для майбутнього хрещення Київської Русі.

Уже у ХІV ст. подільські князі Коріатовичі на величезній території Поділля звели міста, відродили економіку, військові традиції та управлінські зв’язки, завдяки чому стали прикладом успішних державників європейського зразка. Біля них гуртувалося знищене раніше Ордою населення Русі – майбутній український народ.

Згодом руські родові еліти ХV-ХVІ ст. – славнозвісні князі Корецькі, Збаразькі, Вишневецькі, Заславські, Острозькі – зміцнили закладений Коріатовичами фундамент. А князі Острозькі, яких ми знаємо як визначних державних та політичних діячів, талановитих полководців, поборників православ’я, меценатів освіти і культури, розбудували добре нам відомі Старокостянтинів, Остропіль, Новокостянтинів, Базалію.

Також Українська революція 1917-1921 рр. відбулася не деінде, а саме на теренах сучасної Хмельниччини! На вулицях Проскурова (тепер – Хмельницького), Старокостянтинова, Чорного Острова можна було зустріти Грушевського, Скоропадського, Петлюру, Коновальця та інших українських державників; саме там перебував уряд УНР, а Кам’янець-Подільський понад пів року був столицею Української Народної Республіки. Становлення українського університету, друк українських грошей, видання української преси та книг, формування нових підрозділів Армії – усе це було під час «Кам’янецької доби УНР», відомої нам із підручників з історії.

І 28 серпня 1991 р. на центральній площі Хмельницького, яка невдовзі стала майданом Незалежності, замайорів синьо-жовтий прапор, а 1 грудня 1991 р. під час Всеукраїнського референдуму із показником 96,3% мешканці Хмельниччини підтримали Акт проголошення Незалежності України.

“Нехай наша прекрасна Хмельниччина й надалі міцніє і розвивається на благо всього народу та єдиної, вільної, незалежної України! А нашим землякам і землячкам, які зі зброєю в руках захищають Україну слава та низький уклін,” – зазначив Сергій Гамалій.

На завершення урочистостей посадовець вручив відзнаки Кабінету Міністрів України та обласної військової адміністрації представникам військових частин Хмельниччини.