26.09.2022 — 17:06

«Коли посміхається дитина – посміхається небо»: до Дня усиновлення в області відбувся конкурс відеоробіт

30 вересня в Україні щорічно відзначають свято Дня усиновлення. Цей день – це свято всіх усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, що прийняли до своїх родин дітей, які за різних обставин втратили рідні сім’ї. З нагоди цього свята, в області відбувся конкурс відеороликів «Коли посміхається дитина – посміхається небо». Сьогодні його переможців привітав заступник голови ОДА Володимир Юр’єв, вручивши подяки та подарунки.

“Сьогодні, в час, коли країну сколихнула війна, подвиг людей, які приймають в свою сім’ю дітей, позбавлених батьківської опіки, стає в один ряд із подвигом воїнів, які захищають нашу державу від ворогів. Безмежна дяка таким людям, які проявляють небайдужість та з відкритим серцем допомагають дітям, що потребують родинного тепла, – наголосив посадовець. – Впевнений, що завдяки таким опікунам, майбутнє нашої країни в надійних руках, і кожна дитина, яку вони прихистили, отримає  любов та турботу, про яку мріяла, зростатиме на таких важливих цінностях європейського суспільства, як повага до людської гідності, свобода та мир.”

Журі конкурсу відзначило 4 кращих роботи. Переможцями стали сім’я піклувальника Вікторії Миронюк (Судилківська ТГ), прийомна сім’я Руслани Семенюк (Чорноострівська селищна рада), прийомна сім’я Ганни та Миколи Ковальчуків та прийомна сім’я Вікторії та Сергія Ткачуків (Волочиська міська ТГ).

Зауважимо, що конкурс мав на меті вкотре продемонструвати усім, хто вирішив взяти в сім’ю дітей, позбавлених родинного піклування, що держава допомагає таким батькам та опікунам і всіляко заохочує цю ініціативу.

Варто додати, що в області вживаються заходи, спрямовані на підтримку усиновлення дітей. Наразі усиновлена 21 дитина, 6 з них – громадянами України, 6 іноземними громадянами та 9 внутрішньо сімейних усиновлень громадянами України. Також функціонує 19 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 136 дітей-вихованців та осіб з числа статусних та 104 прийомних сімей, в них 200 прийомних дітей та осіб з числа статусних.

Сьогодні на обліку служб у справах дітей області перебуває 1791 дитина-сирота та діти, позбавлені батьківського піклування, сімейними формами виховання охоплена 1571 така дитина, а під опікою виховується 1280 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Поза межами України задля безпеки на даний час перебуває 4 дитячих будинки сімейного типу, 5 прийомних сімей та 47 сімей опікунів. Зі всіма ними фахівці служби підтримують зв’язок.

Також з початку війни до області прибули та на даний час проживають 6 прийомних сімей з інших регіонів, в яких виховується 27 дітей, 7 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 44 дитини та 39 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховується 72 дитини.