26.10.2022 — 11:06

В ОВА відбулося перше засідання оновленої Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання

Функціонування системи національно-патріотичного виховання в реаліях воєнного стану та російської агресії обговорили 25 жовтня члени оновленої Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при обласній державній адміністрації.

Як зауважив її очільник, заступник голови ОДА Володимир Юр’єв,  в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала російська федерація проти України, є чітке розуміння напрацювання нових підходів до  національно-патріотичного виховання, зокрема в частині військової підготовки молоді. Посадовець наголосив, що саме координаційна рада покликана стати тією платформою, яка дозволить вивести на якісно новий етап комунікацію представників органів влади та громадських організацій та забезпечить їм можливість обміну думками та пропозиціями для ефективної взаємодії.

“Сьогодні для нас важливо чути одне одного, бо саме так ми зможемо створити в області сприятливі умови для розвитку системи національно-патріотичного виховання молоді. В умовах війни це надзвичайно актуальне питання, адже юнаки і дівчата мають бути обізнані як щодо історичних передумов боротьби України за незалежність та наших національних героїв, так і володіти навичками, що можуть допомогти їм у складних життєвих ситуаціях, пов’язаних із захистом своєї країни, – сказав Володимир Юр’єв. – Ми отримали у спадок багато пережитків з минулого. Зараз наше завдання – відкинути усе зайве та спільно знайти той шлях до душ і сердець юних українців, що допоможе нам виховати їх як справжніх патріотів України.”

За словами директорки  Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОВА Дарії Басюк, в області було налагоджено чітку та якісну роботу щодо національно-патріотичного виховання. Позитивом стало і затвердження цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання у Хмельницькій області на 2022-2025 роки та передбачення коштів на її реалізацію (у 2022 році – 595 тис. гривень). Було заплановано багато цікавих заходів, акцій, проте війна кардинально змінила усе, і з перших днів  Хмельниччина спрямовувала усі зусилля на підтримку військових та  цивільного населення.

Разом з тим, незважаючи на воєнний стан і припинення фінансування, напрямку національно-патріотичного виховання як і раніше приділяється значна увага. Заклади освіти та учасники освітнього процесу долучилися до волонтерства, організовуються різні акції та заходи. Так, у рамках відзначення державних свят проведено ряд конкурсів та презентацій дитячих малюнків та фотографій на патріотичну тематику. Протягом літнього періоду в області реалізовано проєкт «Канікули, що нас об’єднують», в рамках якого, із залученням дітей та молоді з числа внутрішньо переміщених осіб, в територіальних громадах проведено близько 230 заходів розважального, спортивного та національно-патріотичного спрямування.

В умовах сьогодення важливою складовою безпеки людей є навчання населення навичкам надання першої допомоги, отож Департамент організував проведення курсів поведінки під час військового стану «Байрактар», під час яких учасники отримували знання з мінно-вибухової безпеки, надання домедичної допомоги, саморегуляції та формування ціннісних орієнтирів та утвердження національно-патріотичної свідомості молоді з метою набуття практичних навичок з основ військової справи.

Для членів молодіжних рад, волонтерів, працівників структурних підрозділів органів місцевого самоврядування, відповідальних за реалізацію молодіжної політики разом з соціальними партнерами провели низку пізнавальних вебінарів. Для творчих та талановитих дітей Хмельниччини проводилися різноманітні змагання, майстер-класи, конкурси, аукціони з продажу дитячих робіт, кошти від яких спрямовувалися для підтримки ЗСУ.

“Якщо підсумувати, то наші діти, наша молодь волонтерять, плетуть маскувальні сітки, долучаються до благодійних акцій, упорядковують території населених пунктів, своєю творчістю висловлюють підтримку воїнам Збройних Сил України, – зазначила Дарія Басюк. – А це є одним із найзмістовніших показників нашої роботи з питань національно-патріотичного виховання.”

У продовження роботи члени Координаційної ради обговорили нову редакцію Положення про координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при обласній державній адміністрації, згідно якої організовується робота дорадчого органу, організацію та проведення в області заходів національно-патріотичного спрямування, волонтерство, як засіб національно-патріотичного виховання, а також про створення земляцтв внутрішньо переміщених осіб у Хмельницькій області і співпрацю з ними.