19.11.2022 — 12:12

На Хмельниччині обговорили шляхи вирішення питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб з Луганщини

“Громада нам рада?” – таке питання винесли представники ГО “Громадська ініціатива Луганщини” та Луганської облдержадміністрації на обговорення учасникам круглого столу, присвяченого вирішенню питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб з Луганщини, які перебувають на території Хмельницької області. Захід відбувся в межах проєкту “ВПО для громад: тягар чи ресурс”, який має на меті налагодити діалог між вимушеними переселенцями та громадами, що надали їм прихисток, та зібрав разом представників влади з Хмельниччини та Луганщини, керівників структурних підрозділів, які опікуються питаннями ВПО Хмельницької ОВА, представників бізнесу, органів місцевого самоврядування, громадських організацій обидвох регіонів.

“Супротив російській агресії нас об’єднав. Ми усі зрозуміли, що ми єдині. І що наша домівка – це не тільки Луганська, Донецька, Херсонська чи Хмельницька область, а вся Україна. Сподіваюся, що у нас ви  відчули щире та добросердечне ставлення. В нашій області на проживання залишилося найбільше людей, і ми хочемо вірити, що це не тому, що людям нікуди їхати, а тому, що ми створили в області сприятливі умови для вимушених переселенців, – зазначив заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Юр’єв, вітаючи представників Луганщини. – Для нас важливо те, що ви дуже активні, взаємодієте з структурними підрозділами адміністрації, тому що належна комунікація дуже потрібна. На сьогодні у нас в області проживає близько 100 тисяч переселенців і завдяки такому діалогу нам легше вчасно реагувати на потреби ВПО,  надавати гуманітарну допомогу, вести аналітику, яка дає можливість розуміти реальний стан речей. Такі зустрічі потрібні, аби чути і розуміти ваші проблеми, на чому потрібно акцентувати увагу в першу чергу, і я впевнений, що вони мають бути регулярними. Ми вам дякуємо за співпрацю”.

Як зазначила директорка Департаменту масових комунікацій Луганської ОДА Альбіна Кушелева, цей круглий стіл є своєрідним підсумком тих напрямків роботи, які були окреслені на форумі «Три Ре-: РЕлокація, РЕінтеграція, РЕсоціалізація», який відбувся у Хмельницькому влітку. За її словами, організатори прагнули з’ясувати відповідь на питання, наскільки можна вирішити питання ВПО у площині нормативних актів та рішень, та яку роль у цьому процесі відіграє “людський фактор”. Основну увагу в цій діяльності спрямували на заходи з медіації, які б дали можливість краще порозумітися вимушеним переселенцям та місцевим мешканцям, об’єднати їх у спільних ініціативах, наприклад, через залучення ВПО до екологічних ініціатив громад.

Про те, як луганчани облаштовуються на Хмельниччині, як підтримують одне одного, як налагоджують взаємодію із місцевими громадами, розповів голова Гірської громади Олексій Бабченко. За його словами, ще березня його громада почала активно працювати над створенням мережі хабів ВПО, і наразі є флагманом у цьому питанні, адже їх діє уже п’ять: на Дніпропетровщині, Полтавщині, Черкащині, Київщині та Хмельниччині. Як каже пан Олексій, його земляки насправді прагнуть активно долучитися до життя громад, знайти роботу, допомагати. Як приклад – у Дунаєвецькій громаді за співпраці з місцевою владою реалізовано проєкт, завдяки якому було створено додатково 17 робочих місць. Серед луганчан дуже багато колишніх шахтарів, а отже вони дуже працьовиті, мають величезний досвід та знання, які можна ефективно застосувати і в інших галузях, тому на тих підприємствах, де вони знайшли зараз роботу, їх цінують як висококласних фахівців. А ще  Гірській громаді вдалося врятувати та доставити на Хмельниччину частину тієї техніки, яка закуплялася для власних потреб, тож наприклад, саме зараз новітня спеціалізована автовишка допомагає енергетикам Хмельниччини усувати наслідки ворожих атак.

Підтримала Олексія Бабченка і голова ГО «Громадська ініціатива Луганщини» Тетяна Кіріллова. За її словами, дуже багато вимушених переселенців прагнуть не бути тягарем для громад, що дали їм притулок, хочуть далі працювати та розвиватися, і варто зазначити, що вони становлять великий потенціал: кадровий, інтелектуальний, науковий. Тетяна Кірілова висловила сподівання, що завдяки активній співпраці той знак питання, що стоїть у назві круглого столу, незабаром можна буде сміливо прибрати, перетворивши питання на ствердження: громади нам раді!

Зауважимо, що за інформацією Департаменту соціального захисту населення ОВА, зараз на Хмельниччині зареєстровано орієнтовно 8 тисяч луганчан, з яких 25% – це люди пенсійного віку чи непрацездатні громадяни. Серед решти – половину складають діти, половину – працездатне населення. Саме вони є тим потенціалом, який в перспективі може спряти економічному розвитку та започаткуванню нових проєктів, що будуть корисними не лише для самих ВПО, а й для усіх громад Хмельниччини.

“Ми дуже сподіваємося, що ці люди у нас залишаться, залишаться з їх ініціативами та ідеями, а можливо, і з інвестиціями, даючи поштовх для розвитку наших громад. І ми вже зараз спостерігаємо, як окремі громади, що були досить депресивними, оживають після того, як туди заїхали люди. Тому потрібно організовано підходити до питання інтеграції людей в громаду, аби вони якнайшвидше пристосувалися, соціалізувалися, – наголосив Володимир Юр’єв. – А наразі першочергове завдання – ефективна комунікація. І велика роль у цьому – саме ваших спільнот. Звичайно, ми дізнаємося про проблеми через звернення до нашого колцентру, на “гарячі” лінії. Але це вже тоді, коли проблема загострилася, по факту, а хотілось би мати можливість реагувати на такі ситуації завчасно, а не “гасити пожежу”. Впевнений, що ви можете нам у цьому допомогти. Ми чекаємо, щоб ви приходили до нас з ініціативами, які будуть попереджати виникнення подібних кризових ситуацій у нашій області.”

Посадовець закликав учасників круглого столу напрацювати перелік своїх пропозицій для врахування питань інтеграції ВПО та їх інтересів в нормативних та стратегічних документах, які будуть прийматися в області, аби обговорити їх під час наступних зустрічей.