01.03.2023 — 10:19

Стан фінансово-бюджетної дисципліни в області за 2022 рік

Під час засідання колегії обласної військової адміністрації заступник начальника Західного офісу Держаудитслужби Анатолій Марценюк проінформував про стан фінансово – бюджетної дисципліни в області за 2022 рік.

Так, з метою здійснення контролю за витрачанням державних та комунальних ресурсів працівниками Управління Західного офісу Держаудитслужби області було проведено 481 контрольний захід. За підсумками 37 ревізій та перевірок закупівель виявлено порушення законодавства, що призвели до недоотримання бюджетами усіх рівнів, підприємствами, установами та організаціями області належних доходів, а також незаконного і нецільового витрачання та недостачі ресурсів на загальну суму 149,3 млн грн (у тому числі порушень, що спричинили недоотримання доходів на суму 29,7 млн грн, а також незаконні і нецільові витрати та недостачі – 119,6 млн грн) та 16,5 млн грн втрат ресурсів внаслідок неефективних управлінських дій/рішень, ризикових операцій.

Слід зазначити, що найсуттєвіші порушення фінансової дисципліни вчинено установами, підприємствами та організаціями області, що належать до сфери транспорту – 56,6 млн грн, будівництва і житлово-комунального господарства – 52,7 млн грн, агропромислового комплексу – 30,6 млн гривень. Також порушення зафіксовано у сферах освіти і науки – 5,6 млн грн, органів місцевого самоврядування – 2,4 млн грн та охорони здоров’я – 1,5 млн гривень.

В результаті неперерахування коштів за оренду та реалізацію державного та комунального майна, надання у користування природних і матеріальних ресурсів та послуг безоплатно або за заниженими ставками бюджетами всіх рівнів, бюджетними установами, підприємствами та організаціями втрачено 29,7 млн гривень.

Суттєвими є порушення законодавства України щодо здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. За звітний період таких порушень задокументовано на загальну суму 5,76 млрд грн, з яких при проведенні моніторингів закупівель виявлено 5,74 млрд гривень. Також постійно фіксуються факти використання бюджетних коштів всупереч їх цільовому призначенню – з початку року таких порушень задокументовано на загальну суму 7,2 млн гривень.

Відтак, правоохоронним органам передано 33 матеріали ревізій та перевірок закупівель, за результатами їх розгляду розпочато 19 досудових розслідувань та вручено 8 письмових повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Державній службі фінансового моніторингу для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, направлено інформацію щодо 2 операцій на загальну суму 45,6 млн гривень.

За словами доповідача, профілактична спрямованість контрольних заходів дала можливість попередити втрату активів та незаконні і неефективні видатки. Так, за наслідками проведеного моніторингу закупівель Управлінням попереджено витрачання державних і комунальних коштів на закупівлю товарів, робіт та послуг шляхом відміни 114 процедур закупівель на загальну суму 662,8 млн грн, а також розірвання 21 договір закупівлі на суму 62,8 млн гривень.

Водночас, ще 15 бюджетних установ і організацій, державних і комунальних підприємств, якими при проведенні 31 процедури закупівель на суму 184,3 млн грн допущено порушення чинного законодавства, що вплинули на результат закупівлі, не врахували рекомендацій Управління щодо усунення таких порушень, в тому числі 8 замовників Хмельницької області по 9 процедурах закупівель очікуваною вартістю 55,9 млн грн.

Крім вищезазначеного, працівники Управління впродовж 2022 року в 95 випадках були залучені правоохоронними органами в якості спеціалістів для надання консультацій в рамках відкритих кримінальних проваджень, за їх наслідком встановлено 67,5 млн грн фінансових порушень, що призвели до втрат, а також вручено 17 повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Підсумовуючи сказане, начальник ОВА Сергій Гамалій акцентував увагу присутніх на забезпечені дієвого контролю за станом фінансово-бюджетної дисципліни в області, відшкодуванні виявлених працівниками аудиторської служби правопорушень. “Необхідно забезпечувати повноту та правильність обліку і фінансової звітності, знаходити резерви наповнення бюджетів. Поряд з цим, Управлінню Західного офісу Держаудитслужби слід активізувати діяльність по контролю за законним і ефективним використанням в органах місцевого самоврядування бюджетних коштів та збереженням фінансових і матеріальних ресурсів області”, – сказав очільник області.