18.04.2023 — 11:10

Хмельниччина перша серед 4 переможців відбору Швейцарсько-українського проєкту UCORD підписала Меморандум про взаєморозуміння

З метою налагодження тісної співпраці та консолідації зусиль, спрямованих на відновлення та розвиток Хмельницької області, сьогодні в ОВА відбулася церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Швейцарсько-українським проєктом «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, Агенцією регіонального розвитку (АРР) Хмельницької області, Хмельницькою обласною військовою адміністрацією та Хмельницькою обласною радою.

У результаті тривалого та ретельного відбору серед АРР України, Агенція регіонального розвитку Хмельницької області стала однією із чотирьох переможців разом із АРР Вінницької, Сумської та Тернопільської областей. Так, протягом наступних 4 місяців передбачено надання підтримки АРР із 4 пілотних областей у їх інституційному зміцненні та трансформації їхніх структур управління. Для цього проєкт UCORD розгляне бачення АРР, їх мету та роль у регіональному розвитку, механізми управління, основні функції, пріоритети, організаційні заходи, кадрові та фінансові вимоги. Це допоможе визначити усі ресурси, необхідні для забезпечення ефективності пілотних АРР. Співпраця з проєктом UCORD базуватиметься на передовій міжнародній практиці, будуть залучені міжнародні експерти-практики.

Зокрема, Меморандумом передбачається посилення інституційної спроможності АРР Хмельницької області задля активізації ролі АРР у відновленні громад та області, а також у плануванні проєктів місцевого і регіонального розвитку і розбудова АРР як майданчика для соціальної згуртованості та діалогу між громадянами, бізнесом та органами влади, зокрема, щодо розробки політик у сферах водопостачання, водовідведення й управління відходами, а також культури та креативних індустрій.

«Це справді визначна для нас подія і ми пишаємося, що Хмельниччина стала однією з чотирьох переможниць відбору швейцарсько-українського проєкту UCORD та першою підпише цей меморандум. Для нас це велика честь», – сказав перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, звертаючись до учасників заходу.

Він додав, що відновлення та розвиток Хмельницької області – це пріоритетний напрямок роботи обласної військової адміністрації. Тому підписаний сьогодні меморандум через активізацію ролі АРР у відновленні громад та області дозволить організувати ще тіснішу співпрацю між громадянами, бізнесом та владою і ще якісніше провадити політику у сферах водопостачання, водовідведення й управління відходами, а також культури та креативних індустрій.

Посадовець висловив слова подяки працівникам АРР Хмельницької області та зокрема її директорці пані Катерині Савчук, в.о. керівника проєкту UCORD пані Марині Бриль та всім причетним до реалізації цього проекту.

Для довідки:

Швейцарсько-український проєкт «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, який почав діяльність у грудні 2022 року, втілюється за підтримки Швейцарії компанією NIRAS Sweden AB. Перша фаза проєкту триватиме до 2026 року.

Метою проєкту UCORD є сприяння скоординованим діям з відновлення та злагодженого регіонального розвитку з боку громадян, бізнесу і органів влади, що у свою чергу покращує якість життя людей, зміцнює стійкість суспільства, мир та соціальну згуртованість в Україні. Проєкт реалізується через 3 компоненти: “Регіональний розвиток”, “Розвиток потенціалу та екологічних послуг”, “Соціальна згуртованість через культуру та залученість громадян”.