18.04.2023 — 13:40

В ОВА відбулася нарада щодо недопущення надзвичайних ситуацій пов’язаних із можливим паводком

Зараз в багатьох регіонах України спостерігається підвищення рівня води у річках, що супроводжується затопленням населених пунктів та порушенням транспортного сполучення. Відтак, аби не допустити виникнення надзвичайної ситуації у період весняного паводка в області, заступник начальника ОВА Володимир Білик провів відповідну робочу нараду.

До обговорення долучилися представники Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області, Департаменту природних ресурсів та екології, Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОВА, ГУ ДСНС у Хмельницькій області та інші запрошені.

Начальник РОВР у Хмельницькій області Наталія Галкіна проінформувала, що наприкінці першої декади квітня місяця, з підвищенням температури повітря та відповідно таненням снігу та випадінням дощів на річках області сформувалась хвиля тало-дощового паводку з підняттям рівнів води в межах русел річок на 25-44 см від попередніх значень, без негативних наслідків. Уже в наступні дні рівні води стабілізувались, але після випадіння помірних, місцями сильних дощів на початку другої декади квітня місяця, відновилась хвиля тало-дощового паводку на річках області, з підвищенням рівнів води на 2-19 см/добу в межах русел річок, без негативних наслідків. В останні дні на річках області  відбувалось почергове зростання або спад рівня води в залежності від погодних умов, про що свідчать дані гідрологічних бюлетенів Хмельницького центру з гідрометеорології.

Поряд з цим, на даний період інформації від орендарів водних об’єктів, органів місцевого самоврядування та підрозділів ГУ ДСНСУ у Хмельницькій області про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій, пов’язаних із шкідливою дією поверхневих вод на водних об’єктах, не надходило. За її словами, РОВР у Хмельницькій області і в подальшому, на підставі прогнозних характеристик повені Гідрометцентру України, з врахуванням спостережень на гідрологічних постах на річках області, відслідковуватиме гідрометеорологічну обстановку та рівневий режим на річках області.

В свою чергу, заступник начальника ГУ ДСНС у Хмельницькій області Андрій Козак зазначив, що сили та засоби управління у взаємодії із спеціалізованими службами цивільного захисту області готові до протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації під час пропуску повені на території області. Спроможність виконувати заходи із ліквідації підтоплень рятувальникам забезпечать 142 одиниці пожежної та спеціальної техніки, 70 одиниць засобів для подолання водних перешкод та 138 пересувних мотопомп.

Принагідно інформуємо, що в області затверджений План заходів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені і паводків на території Хмельницької області у 2023 році. Відтак, усім дотичним структурам доручено забезпечити безумовне виконання заходів, передбачених планом, а також РОВР у Хмельницькій області систематично проводити спостереження за гідрологічною ситуацією на водних об’єктах.