27.04.2023 — 21:10

В ОВА презентували проект Програми розвитку української мови у Хмельницькій області на 2023-2025 роки

Сьогодні в обласній військовій адміністрації презентували проект Програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Хмельницькій області на 2023-2025 роки. Засідання відбулося під керівництвом першого заступника начальника ОВА Сергія Тюріна разом із заступниками Володимиром Юр’євим та Володимиром Біликом. З вітальним словом в онлайн форматі виступив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Також участь в роботі взяли керівник апарату ОВА Оксана Вжешневська, представники профільних підрозділів адміністрації, робочої групи при ОВА з підготовки програми.

Звертаючись до присутніх Сергій Тюрін наголосив, що мова – це зброя, і наші вороги давно зрозуміли це. Саме тому на окупованих територіях рашисти в першу чергу вилучають книжки, в яких ідеться про українські визвольні змагання, Майдан, АТО/ООС, шкільні підручники з історії України, наукову та художню літературу українською мовою; спалюють бібліотеки і забороняють населенню розмовляти українською мовою.

“Лінгвоцид української мови росією триває не одне століття. Однак, незважаючи на всі утиски і заборони, українська мова в українській державі завжди перемагала. Тому зараз ми маємо зробити все, що в наших силах, щоб кожен українець зрозумів, що розмовляти українською в усіх сферах суспільного життя – це модно, престижно і правильно,” – сказав посадовець.

Варто зазначити, що концепція програми сприяння функціонуванню Української мови як державної в Хмельницькій області має на меті багато цілей, серед яких основні це – координація роботи з впровадження норм законодавства щодо функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя та сприяння розвитку української мови та культури на теренах Хмельницької області для формування свідомого та патріотичного громадянського суспільства.

Також на засіданні було представлено кандидатів до відповідної Координаційної ради. Значна увага була приділена залученню внутрішньо переміщених громадян України до вивчення державної мови. На сьогодні є можливість вивчати українську мову на 25 безкоштовних курсах та у 50 розмовних клубах на базі освітніх закладів. Їх послугами скористалось 2510 осіб, з них 715 – з числа ВПО. У 71 закладі культури також забезпечено вивчення української мови. Їх послугами скористалися 1315 осіб, в тому числі 943 дитини. Також в громадах організовано 61 розмовний клуб, їх відвідали 3 тисячі осіб, в тому числі 986 дітей.

Відтак, аби охопити усі аспекти такої ініціативи, розробку та впровадження програми здійснюють Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій та Департамент освіти та науки Хмельницької ОВА. Під час засідання представники цих підрозділів доповіли, що усі працівники галузей освіти та культури області володіють українською мовою і користуються нею під час роботи, спілкування, в соціальних мережах, тощо. Освітній процес в закладах освіти організовано з дотриманням єдиного мовного режиму.

Цікавим також є те, що за моніторинговими дослідженнями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Хмельницька область постійно на 100% виконує квоти ведення місцевих теле- та радіопередач українською мовою, на 98% – звучання пісенного матеріалу українською мовою на радіо.

Однак, враховуючи вищезазначене, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв заявив, що все ще залишається великий простір для удосконалення роботи щодо розвитку української мови. Окупантська мова звучить на вулицях, залишаються не до кінця вирішеними питання в духовній сфері, де теж є великий ворожий вплив. Відтак, посадовець наголосив, що Програма дасть потужний імпульс в роботі над забезпеченням функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на Хмельниччині.