26.05.2023 — 10:33

Проведено чергове засідання комісії ТЕБ та НС

В ОВА відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін. До участі у засіданні також долучилися члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голови РВА, ТГ та інші запрошені.

Розпочалося засідання з розгляду питання про стан виконання заходів із запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у літній період 2023 року та стан утримання та експлуатації за призначенням протипожежного водопостачання. Як зазначив Сергій Тюрін, на жаль, в області почастішали випадки випалювання населенням залишків сухої рослинності. Так, з початку поточного року на території області виникло 94 пожежі в екосистемах. Саме тому, наголосив він, протидія масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь повинна бути одним із завдань органів державної влади і органів місцевого самоврядування.

Заступник начальника ГУ ДСНС України в області Дмитро Стецюк зазначив, що основними причинами пожеж у природніх екосистемах є порушення правил пожежної безпеки під час перебування у лісових масивах, випалювання сухої рослинності, а також недотримання заходів пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт.

Варто відмітити, що зазначене питання вже розглядалося у поточному році на позачерговому засіданні регіональної комісії ТЕБ і НС за результатами якого в черговий раз були поставлені відповідні завдання. Однак як показали огляди готовності, поставленні завдання не були взяті до уваги виконавцями та фактично не виконані. Відтак, за результатами розгляду даного питання обласна комісія з ТЕБ і НС прийняла рішення, спрямовані на вжиття додаткових заходів щодо протидії пожежам у природних екосистемах на території області.

Далі учасники обговорили питання готовності місцевих органів виконавчої влади забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення в літній період. Перший заступник начальника ОВА зазначив, що епідемічна ситуація в області оцінюється як нестійка: відзначається ріст захворюваності певних нозологій. З початку поточного року в області вже зареєстровано 50 випадків сальмонельозу, це на 17 випадків більше ніж за минулий рік. На 30 % збільшилась кількість гастроентероколітів та на 89 випадків – кількість інших протозойних кишкових інфекцій. За його словами, причини інфекційної захворюваності населення, значною мірою, пов’язані з грубими порушеннями вимог санітарних норм та правил на об’єктах водопостачання, харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі, дитячих навчально-виховних закладах, відсутності відповідальності суб’єктів господарювання перед споживачами, низьким рівнем гігієнічних знань у працівників, недостатнім рівнем санітарної культури населення.

На завершення присутні заслухали інформацію щодо стану підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах області до купального сезону та забезпечення пожежної безпеки під час відпочинку дітей в дитячих оздоровчих закладах. Заступник начальника ГУ ДСНС України в області Дмитро Стецюк розповів, що протягом останніх років спостерігається тенденція зростання загибелі людей внаслідок утоплення на водоймах області, так протягом 2019-2022 років на водоймах області внаслідок утоплення загинуло 117 осіб, з них 16 дітей, з початку року на водних об’єктах області вже загинуло 15 людей проти 6 за аналогічний період 2022 року.

Статистика загибелі людей на воді свідчить про те, що всі випадки зареєстровані на водоймах не пристосованих для купання (водойми для розведення риб) на яких органами місцевого самоврядування та користувачами не виконуються в повному обсязі заходи безпеки на воді. В кращому випадку, водокористувачі для зняття з себе відповідальності за безконтрольне перебування людей на воді, встановлюють заборонні знаки «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!».

В травні поточного року Головним управлінням проведено перевірки органів місцевого самоврядування щодо стану готовності місць масового відпочинку населення на водних об’єктах, за результатами яких головам територіальних громад вручені відповідні довідки із зазначеними порушеннями та термінами на їх усунення. А з початку купального сезону буде активно проводитись інформаційно-роз’яснювальна робота щодо попередження загибелі людей на воді (проведення рейдів, висвітлення в ЗМІ). Крім того, в постійній посиленій готовності чергує 4 водолазно-рятувальних відділення Головного управління на р. Дністер та 3 комунальні рятувальні служби на воді у містах Хмельницький, Полонне та Славута.

Що стосується питання забезпечення пожежної безпеки під час відпочинку дітей в дитячих оздоровчих закладах, заступник начальника ГУ ДСНС України в області проінформував, що протягом сезону відпочинку 2023 року на території області планується функціонування 6 закладів відпочинку дітей, зокрема:

➡ табір «Чайка» в с Головчинці (Хмельницький р-н);

➡ табір ТОВ «Санаторій «Лісова пісня» в с Привороття друге (Кам’янець-Подільський р-н);

➡ табір «Яблуневий сад» в с Жилинці (Хмельницький р-н);

➡ приватний табір екстрим центр «Карабін» в с Рудківці (Кам’янець-Подільський р-н);

➡ табір «АІФА» в с Врублівці (Кам’янець-Подільський р-н);

➡ дитячий табір відпочинку «Еко лайф Збруч» в с Зайчики (Хмельницький р-н).

З метою забезпечення пожежної безпеки об’єктів літнього відпочинку та оздоровлення дітей працівниками ГУ ДСНС України у Хмельницькій області прийнято участь у роботі робочих груп з обстеження раніше згаданих 6 дитячих таборів відпочинку. За результатами проведених обстежень встановлено, що окремі табори можуть розпочати свою оздоровчу кампанію лише після усунення виявлених порушень.

За результатами засідання комісії прийнято відповідне протокольне рішення.