07.11.2016 — 09:58

У Департаменті охорони здоров’я відбулася підсумкова колегія

4 листопада Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації провів підсумкове засідання колегії, на якому проаналізували роботу галузі краю за підсумками 9 місяців 2016 року. У роботі колегії взяв участь т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, а також начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головні лікарі міських, обласних та районних закладів охорони здоров’я, обласних дитячих санаторіїв, КЗ НМР «СМСЧ м. Нетішин», вузлових лікарень ст. Гречани та ст. Шепетівка, заступники головних лікарів з лікувальної роботи, директори медичних коледжів та училищ, головні штатні та позаштатні спеціалісти ДОЗ ОДА.

dscn6186

Аналізуючи діяльність охорони здоров’я Хмельницької області, заступник директора Департаменту Тетяна Косовська повідомила, що обсяг фінансування ЛПЗ за 9 місяців 2016 року склав 260 075,4 тис. грн. З них на заробітну плату з нарахуваннями витрачено 64%, на придбання товарів та послуг – 34,7%, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 7,5%. Залучено понад 85,4 млн. грн. позабюджетних коштів.

Впродовж 2016-го року добудовано корпус Дунаєвецької ЦРЛ та завершено капремонти АЗПСМ – у м. Кам`янці-Подільському, Сульжині (Шепетівський р-н), Бутівцях (Старокостянтинівський р-н). Триває зведення лікувального корпусу Городоцької ЦРЛ (з державного бюджету освоєно 1 950 тис. грн., з місцевого – 426,5 тис. грн.) та Новоселицької амбулаторії Полонського району (з держбюджету виділено 255,76 тис. грн., з місцевого – 125,96 тис. грн.). У багатьох лікувально-профілактичних закладах тривають реконструкції, капітальні та поточні ремонти.

Тетяна Петрівна повідомила, що забезпечення сільського та міського населення амбулаторіями не відповідає вимогам МОЗ. Відповідно до нормативу, ще необхідно створити 33 амбулаторії у сільській місцевості та 40 – у містах.

Так, за 9 місяців поточного року нові амбулаторії відкрито у м. Старокостянтинів, с. Ленківці Шепетівського району, с. Голосків та с. Гуменці Кам’янець-Подільського району.

Загалом, штатні посади лікарів у ЦПМСД укомплектовані на 81%.  При цьому 62 лікаря не забезпечені житлом.

Всього в області діє 892 ФАПи, у тому числі – 324, які обслуговують менше 300 осіб, 141, який обслуговує менше 200 осіб, а також 85 медичних пунктів тимчасового базування.

Пріоритетами діяльності МОЗ, за словами Тетяни Косовської, мають залишатися забезпечення населення високоякісною медичною допомогою; створення гарантованого державою пакету меддопомоги, доступного для кожного громадянина, незалежно від місця проживання, місця роботи і соціального статусу; реформування первинної ланки медичної допомоги, згодом — вторинної і третинної ланок; підняття рівня кваліфікації фахівців; перехід до національної системи медичного страхування; зміна системи фінансування галузі («гроші йдуть за пацієнтом» – перехід на контрактне обслуговування пацієнтів); якісні та доступні лікарські засоби.

Головний позаштатний онколог ДОЗ ОДА В’ячеслав Мороз відзвітував про найбільш помітні онкологічні форуми, які відбулися у поточному році в Києві, Мінську та Чикаго. Всі ці зібрання, за словами В’ячеслава Анатолійовича, об’єднала головна мета – зменшення втрат суспільства від раку, шляхом зниження кількості онкозахворювань та смертності від них. Для цього необхідно виконувати міжгалузеві заходи з профілактики, ранньої діагностики, комплексного лікування та реабілітації онкологічних пацієнтів.

В’ячеслав Анатолійович ознайомив учасників колегії із показниками захворюваності на онкопатології в області, торкнувся аспектів профілактики та лікування цих хвороб, а також поінформував про проблемні питання, з якими стикаються лікарі та пацієнти в процесі діагностики та лікування різних видів раку.

Головний позаштатний ендокринолог ДОЗ ОДА Лілія Могильницька поінформувала про стан забезпеченості закладів охорони здоров’я області кадрами. За її словами, зареєстровано 49 штатних посад лікарів-ендокринологів. Укомплектованість штатних посад складає близько 90 %, що недостатньо для забезпечення належного рівня надання допомоги. Стаціонарна медична допомога дорослому населенню надається на 75 ендокринологічних ліжках, які є у Хмельницькій обласній та міській лікарнях, а також місті Кам’янці-Подільському.

У доповіді лікар торкнулася питань діагностики, профілактики та лікування такої складної хвороби, як цукровий діабет, а також ознайомила присутніх із станом забезпечення хворих препаратами для лікування цукрового та нецукрового діабету.

Ще одне актуальне питання, яке порушила головний позаштатний ендокринолог – вузлові форми зобу. Всього в області зареєстровано 8768 хворих, а вперше виявлені 878 пацієнтів з таким діагнозом.

За 9 міс. 2016 року проведено 1021 пункційна біопсія, що значно більше, ніж в попередні роки. Через низький показник виявлення вузлових зобів, зросла захворюваність на злоякісні пухлини щитовидної залози. У 2016 році уже зареєстровано 59 таких випадків, у 2015 році їх було на 12 менше. На жаль, під час профілактичних оглядів виявлено лише 40 % випадків раку щитовидної залози. Занедбані випадки (ІІІ-ІV стадії) виявлені в Білогірському, Хмельницькому районах та м. Нетішин.

На думку Лілії Могильницької, оскільки рак щитовидної залози належить до візуальних форм злоякісних пухлин, то лікарям первинної ланки необхідно більше уваги приділяти обстеженню щитовидної залози при проведенні профілактичних оглядів.

Нині на обліку у Хмельницькій області перебуває 809 хворих з раком щитовидної залози, в тому числі 5 і більше років живуть 522 особи (64,5 %). А тому вчергове доречна аксіома, що виявлений на ранніх стадіях рак дає можливість зберегти та продовжити життя людини.

Головний позаштатний проктолог ДОЗ ОДА Віталій Балицький розповів про актуальність проктологічних захворювань, сучасні методи та принципи лікування пацієнтів цього профілю, а також структуру та перспективи розвитку проктологічної служби Хмельницької області.

Головний лікар КЗОЗ «Хмельницької обласної станції переливання крові» Ярослав Столяр повідомив, що служба крові області складається з 2 станцій переливання крові та 16 відділень трансфузіології (ВТ), які входять до складу лікарень. 6 ВТ реорганізовані і функцію прийому донорів та забору крові покладено на хірургічні відділення.

За даними ВООЗ, для забезпечення достатньої кількості крові для медичних потреб в країні має бути не менше 40 донорів на 1000 жителів. Середній показник в Європі 25-27, у США і Канаді 35-40. В Україні кількість донорів складає лише 18 на 1000 жителів, в той час як потреба в донорській крові значно збільшилася через військові дії на сході України. У Хмельницькій області цей показник складає 24,6 на 1000 жителів.

У цьому році загальна кількість донорів у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року зменшилась на 2616 осіб або на 8,7 %, а в Україні зменшилась на 13,4%.

Планові завдання із заготівлі крові та її компонентів, переробці консервованої крові на препарати у відсотках до річного плану обласна станція виконала з такими показниками: заготовка донорської крові – 116%, заготовка донорської плазми – 86,6%, виготовлено 10% альбуміну – 69 %, кріопреципітату – 110%, ім. антирезусного – 130,6%.

Ярослав Васильович підкреслив, що вся донорська кров, що заготовлюється в ОСПК, проходить обстеження імуноферментним та імунохемілюмінісцентним методами на базі лабораторій ОСПК на ВІЛ-інфекцію, гепатити В та С, сифіліс. Клінічні та біохімічні аналізи всієї донорської крові проводяться у клініко-імунологічній лабораторії ХОСПК.

Кров, що заготовлюється у ВТ лікувальних закладів області, також проходить обстеження на ВІЛ – інфекцію, гепатити «В» і «С» у відповідних лабораторіях ОСПК. Інші біохімічні та ізосерологічні аналізи цієї крові проводяться у клінічних лабораторіях лікарень, на базі яких функціонують ВТ. Крім того, Ярослав Столяр розповів про досягнення служби крові Хмельницької області за останні роки та плани на перспективу.

Головний лікар Волочиської ЦРЛ Віктор Чубар поінформував присутніх про забезпеченість кадрами, фінансову діяльність, матеріально-технічне забезпечення та деякі основні показники лікувально-профілактичної роботи ввіреного йому медзакладу. Досягненнями лікарні Віктор Миколайович вважає те, що протягом 2015-16 років тут впроваджене ендопротезування кульшових суглобів, лапароскопічні операції для лікування хворих гінекологічного профілю, а також лазерну коагуляцію в хірургічному відділенні.

Головний позаштатний уролог ДОЗ ОДА Володимир Монастирський проаналізував стан надання урологічної допомоги населенню області. Амбулаторне лікування пацієнти отримують у лікарів-урологів поліклінік та ЦРЛ. Стаціонарні відділення урологічного профілю діють у Хмельницькій обласній та міській лікарнях, Кам’янець-Подільській міській лікарні, Шепетівській ЦРЛ, госпіталі ВВ та хірургічних відділеннях ЦРЛ.

dscn6192

Зареєстровано 49 штатних посад лікаря-уролога, а загалом в ЛПЗ області працює 41 лікар-уролог. В окремих ЦРЛ, в тому числі і в стаціонарах, урологи відсутні, а в кількох – проводять прийом за сумісництвом фахівці інших спеціальностей.

У ЛПЗ області зареєстровано 17583 пацієнта з інфекціями нирок, 3352 – з інфекціями сечового міхура, 7079 хворих на сечокам’яну хворобу, 4755 хворих з недугами передміхурової залози. На диспансерному обліку у медичних закладах області перебувають 3162 онкоурологічних пацієнтів, з яких 1194 хворих на рак нирки. Частина цих пацієнтів є неоперабельні (рецидив раку, метастатичний рак) і потребують ефективної таргетної терапії, яка суттєво покращує якість та подовжує життя. Проте більшості з цих пацієнтів така терапія недоступна: затрати на найдешевший препарат таргетної терапії становлять 22-24 тис. грн. на місяць.

За словами Володимира Монастирського, в окремих закладах області впроваджено новітні методи лікування хворих. Так, високоспеціалізовану медичну допомогу краяни можуть отримати в урологічному відділенні ХОЛ. Відділення оснащене сучасним обладнанням для проведення широкого спектру оперативних втручань.

За 9 місяців 2016 року в урологічному відділенні ХОЛ проліковано 1610 пацієнтів та виконано 1545 операцій. Відділення має один з найбільших досвідів в Україні з проведення ендоскопічних та ретроперитонеоскопічних оперативних втручань. Як наслідок – за останні 10 років значно збільшилась кількість прооперованих пацієнтів з Вінницької, Чернівецької, Тернопільської, Житомирської, Івано-Франківської областей. Такі пацієнти госпіталізуються для проведення малоінвазивних та ретроперітонеоскопічних втручань з приводу сечокам’яної хвороби, онкології, стресового нетримання сечі. Надання планової урологічної допомоги зазначеним хворим проводиться на умовах оплати (страхова компанія, благодійні внески).

Крім того, в урологічному відділенні ХОЛ надається допомога практично всім онкоурологічним пацієнтам області, переважна більшість яких вимушені повністю забезпечувати себе потрібними медикаментами, лікуватись пожиттєво та постійним збільшенням вартості гормональної, хіміо- та таргетної терапії.

Головний лікар Славутської ЦРЛ Віктор Іващук розповів про робочу поїздку в Німеччину та Польщу, організовану Всеукраїнським лікарським товариством. У ході візиту українська делегація ознайомилася з організацією лікарського самоуправління за кордоном, відвідали державну лікарню невідкладної допомоги у Берліні та приватну клініку в Польщі.

За результатами діяльності галузі охорони здоров’я Хмельницької області за 9 місяців 2016 року колегія ухвалила відповідне рішення.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я

Зберегти