05.09.2023 — 11:30

Результати виїзних засідань робочої групи з розробки регіональної програми забезпечення енергетичної ефективності (РПЗЕЕ) Хмельницької області в місцевих громадах південного кластеру Хмельницької області

Протягом трьох днів 28, 29 та 30 серпня представники робочої групи на чолі з заступником начальника ОВА Сергієм Ткачуком провели виїзні засідання у Старокостянтинівській, Шепетівській, Славутській, Полонській та Ізяславській громадах.

До участі в обговоренні запросили консультанта проєкту USAID ESP Євгена Нікітіна, завідуючого відділом Інституту газу НАН України Костянтина П’яних, гендиректора Міжнародного центру газових технологій Дмитра Комісарєнка, члена РГ з розробки РПЗЕЕ Олександра Шемчука, представників органів місцевого самоврядування, відповідальних за енергетичний менеджмент, представників бізнесу області та інших зацікавлених осіб.

Основною метою проведення виїзних засідань РГ з розробки РПЗЕЕ було виявлення проблемних питань, ініціація енергоефективних проєктів, спрямованих на їх вирішення в рамках РПЗЕЕ, та обговорення перспектив реалізації цих проєктів. Серед напрямків реалізації РПЗЕЕ основна увага була приділена: термомодернізації будівель, використанню відновлюваних та місцевих енергетичних ресурсів, забезпеченню енергетичної незалежності та стійкості місцевих громад, залученню бізнесу до реалізації енергоефективних проєктів, залученню фінансування для реалізації заходів з енергетичної ефективності та інституційне зміцнення систем енергетичного менеджменту в громадах.

На засіданні РГ в місті Старокостянтинів обговорювалися питання впровадження когенераційної установки, яка буде надана місцевій громаді в рамках допомоги ESP USAID, проблем техніко-економічної ефективності використання біопалива порівняно з природним газом, стану виконання програми термомодернізації будівель, використання твердих побутових відходів у якості енергетичного ресурсу.

Міський голова Микола Мельничук висловив високу зацікавленість громади в розробці енергоефективних проєктів в рамках РПЗЕЕ. Учасники засідання відвідали площадку, де вже виконуються робити з будівництва фундаменту для встановлення нової когенераційної установки.

Також в рамках візиту до Старокостянтинівської громади було відвідано місцевий полігон твердих побутових відходив (ТПВ) та обговорено питання щодо організації кластерного полігону ТПВ для декількох місцевих громад та використання відходів у якості енергетичного ресурсу.

На засіданні РГ у місті Шепетівка основна увага була приділена термомодернізації та тепло-забезпеченню будівель. Було відмічено, що частка централізованого теплопостачання у місті знижується, а частка індивідуального теплозабезпечення збільшується. При цьому зростає кількість так званих «гібридних систем теплозабезпечення» у багатоквартирних житлових будинках, коли частки квартир опалюється індивідуально, а частка централізовано, що руйнує централізовану систему теплопостачання. Шлях для вирішення цієї проблеми – повне переведення окремих будівель на індивідуальне опалення, де більша частина мешканців вже відключилася від централізованого теплопостачання. Однак реалізація цього напрямку зараз ускладнена, так як відсутня відповідна нормативно-правова база. Це питання потребує вирішення  на рівні  удосконалення нормативно правової бази.

На засіданні РГ у місті Славута зокрема було розглянуто питання використання скидної теплової енергії від Хмельницької АЕС для теплопостачання міста. Міський голова Василь Сидор у цілому підтримав цю ідею, але звернув увагу на необхідність забезпечення надійності теплопостачання, забезпечення доступної вартості теплової енергії для населення та пріоритетності напрямку термомодернізації будівель. Було також розглянуто питання створення полігону ТПВ для північного кластеру населених пунктів. Гендиректор Міжнародного центру газових технологій Дмитро Комісаренко розповів про практичний досвід впровадження енергоефективних технологій на полігоні ТПВ міста Кам’янець-Подільський та перспективі застосування нових технологій для північного кластеру поводження з ТПВ.

На засіданні РГ у місті Полонне перший заступник міського голови Віктор Яськов розповів про практичні результати впровадження енерго-ефективних проєктів. Зокрема, більша частина закладів бюджетної сфери вже термомодернизована. На черзі – утеплення місцевої поліклініки. Централізоване теплопостачання переведено на біопаливо, при цьому існує проблема «перетопів». Була висвітлена гостра проблема водопостачання у місті Полонне. За ініціативою консультанта проєкту USAID ESP Євгена Нікітіна та завідуючого відділом Інституту газу НАН України Костянтина П’яних відбулася цікава дискусія щодо вирішення проблем водопостачання та каналізації за допомогою залучення відновлюваних джерел енергії. Місцеві фахівці підтримали запропоновані технічні рішення.

 

На засіданні РГ в Ізяславі голова міської громади Сергій Шлегель звернув увагу на необхідність термомодернізації будівель, зокрема утеплення дитячого садочку №7, а також проблему хаотичного відключення споживачів від централізованої системи теплопостачання та погіршення умов функціонування цієї системи. Була акцентована увага на наявність певних земельних ресурсів для розвитку сонячної енергії та її використання для забезпечення енергетичних потреб громади. Було підтримано комплексний підхід до розробки місцевих енергетичних програм.

За результатами проведених засідань РГ в місцевих громадах було вироблено уніфікований підхід щодо подальшої співпраці, а саме розроблення опитувальних листів, сбір вихідних даних при підтримці профільних структур місцевих громад, розробка попередніх техніко-економічних обґрунтувань потенційних проєктів та визначення потенційних інвесторів за допомогою членів РГ, місцевих енергетичних менеджерів, та місцевого бізнесу.