08.09.2023 — 18:55

На Хмельниччині стали стіною між вогнем та людьми добровольці-вогнеборці Розсошанської територіальної громади

Сьогодні до місцевої пожежної команди села Малиничі з’їхалися добровольці зі всієї Розсошанської територіальної громади Хмельницького району. Їх семеро, хто пройшов професійну підготовку з гасіння пожеж на навчальному пункті Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області та отримали посвідчення добровольців.

Протягом трьох тижнів вони навчалися користуватися спеціальною та аварійно-рятувальною технікою і обладнанням, застосовувати його у різних непередбачуваних ситуаціях. Будь-якої миті добровольці готові змінити повсякденний одяг на пожежний, та і сьогодні – вони одразу ж приміряли свої перші новенькі «бойовки» та каски.

Більшість із них – жінки – старости сіл громади. У їхніх очах запал та завзяття, а також нестримне бажання поділитися отриманими знаннями із односельчанами, а найбільше – з дітьми, навчити їх як діяти, коли біда, як запобігати пожежам, навчити їх змалку допомагати тим, хто цього потребує. Добровольці Розсошанської тергромади – одні з п’яти громад зі всієї країни, що були обрані для підготовки в рамках проєкту «Створення громадської системи протипожежного захисту лісів України», що впроваджується Всеукраїнською екологічною лігою за підтримки Міжнародної програми Лісової служби США.

Привітати добровольців та вручити їм посвідчення завітали рятувальники та представники Всеукраїнської екологічної ліги. Завдяки допомозі Лісової служби США їм передали мотопомпу, рукава, радіостанції, бензопилу, захисні костюми та каски, своєю чергою, надзвичайники подарували набір для першої домедичної допомоги. Громада достатньо велика – 26 населених пунктів, у яких проживає понад 11 тисяч людей. Тож, добровольці вкрай потрібні! І перший крок зроблений – це об’єднає людей у бажанні разом запобігати пожежам чи будь-яким іншим нестандартним ситуаціям, а в разі виникнення – швидко їх ліквідувати та запобігти непоправним збиткам.