12.09.2023 — 12:08

В ОВА відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

11 вересня в ОВА відбулося розширене засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Засідання провів голова ради – заступник начальника ОВА Сергій Ткачук.

У роботі засідання також взяли участь члени ради, представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, керівники закладів охорони здоров’я області, окремих структурних підрозділів ОВА, представники благодійних та громадських організацій, тощо.

Розпочинаючи роботу засідання, Сергій Ткачук зауважив, що завдяки спільним, ефективним діям в області вдається впроваджувати чимало корисних заходів спрямованих на покращення надання медичних послуг, зокрема лікування та профілактики ВІЛ/СНІД, туберкульозу.

“Завдяки Міністерству охорони здоров’я, сьогодні є можливість відкривати мобільні аптечні пункти там де вони потрібні, транспортувати медикаменти поштою, що забезпечить доступність необхідних ліків в віддалених куточках області, та застосовувати інші сервіси для поліпшення медичних процедур. Окрім того, наше спільне завдання в частині ВІЛ/СНІДу – своєчасно виявляти, лікувати та повертати людей до повноцінного життя, роботи, аби вони могли міцно стояти на ногах в суспільстві,” – зазначив посадовець.

Більш детально про стратегію протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні та області розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Олександр Завроцький. Як розповів посадовець, завдяки тому, що Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та C, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року, будуть досягнуті наступні цілі:

– вдасться попередити 90% нових випадків вірусних гепатитів;
– 90% осіб, які хворіють на вірусний гепатит, будуть продіагностовані та знатимуть про свою хворобу;
– до 90% хворих отримають лікування, яке буде ефективним і призведе до повного одужання (для ВГC) або ефективного контролю хвороби (для ВГB).

Далі про стан діагностики та лікування вірусного гепатиту С в закладах охорони здоров’я області (ЗОЗ), забезпеченість лікарськими засобами та доступність до лікування розповіла завідувачка інфекційним відділенням для дорослих хворих на гепатит та кишкові інфекції КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Інна Гвоздовська. За її словами, наразі в Україні 5% населення інфіковано вірусом гепатиту С та 1,5% – вірусом гепатиту В. У Хмельницькій області на сьогодні зареєстровано 912 хворих на хронічний вірусний гепатит С та 120 хворих на хронічний вірусний гепатит В, всі вони перебувають на обліку в електронному реєстрі КП «Хмельницька інфекційна лікарня».

Нагадаємо, що в ході багатьох попередніх засідань Ради, неодноразово обговорювалося питання ефективності діагностики ВІЛ-інфекції за допомогою швидких тестів в ЗОЗ області. Як розповів т.в.о. директора КНП «Хмельницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Олександр Касяндрук, впродовж трьох років в області кількість таких тестувань збільшилась вдвічі. Так, в 2021 році було обстежено 4587 осіб, в 2022 році – 7879, за 8 місяців поточного року – вже 10508. Збільшилась також і кількість виявлених позитивних результатів – 48, 72 та 92 відповідно.

Окрім того, учасники заслухали доповіді про стан надання медичної допомоги споживачам наркотичних засобів в закладах охорони здоров’я області, стан захворюваності на ВІЛ – інфекцію  серед пенітенціарного населення, обстеження та лікування, забезпечення антиретровірусними  препаратами ув’язнених, а також роль первинної мережі у виявлені та ведені випадків туберкульозу, визначення недоліків та досягнень.

Підсумовуючи, учасники обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу прийняли ряд важливих рішень щодо удосконалення роботи медичних закладів, посилення роботи з активних викликів осіб з груп ризику на туберкульоз, забезпечення ефективного контролю за їх обстеженням та вжиття заходів для використання сучасних алгоритмів та методів діагностики зазначених хвороб.