12.10.2023 — 17:14

Проведено чергове засідання комісії ТЕБ та НС

В ОВА відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін. До участі у засіданні також долучилися члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голови РВА, ТГ та інші запрошені.

Розпочалося засідання з розгляду питання про стан поводження з небезпечними відходами, у тому числі непридатними до використання та забороненими до застосування хімічними засобами захисту рослин. Сергій Тюрін відмітив, що однією з актуальних проблем в області є ситуація у сфері поводження з небезпечними (токсичними) відходами. Так, станом на сьогодні в області накопичено більше 1710 тонн небезпечних відходів та більше 172 тонн непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. За його словами, частково проблема зменшення негативного впливу небезпечних відходів на навколишнє середовище вирішується шляхом їх передачі на переробку спеціалізованим підприємствам або повторного використання у виробництві.

Такі види відходів як: батарейки, люмінесцентні та енергозберігаючі лампи, термометри, залишки медикаментів, які втратили термін придатності, відпрацьоване електричне та електронне обладнання, тара з побутової хімії, тара із залишків фарб, лаків, клеїв та розчинників збираються окремо Хмельницьким комунальним підприємством «Спецкомунтранс» пересувним мобільним пунктом (Екобус) та передаються спеціалізованим підприємствам, що отримали ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Також для вирішення проблем поводження з небезпечними (токсичними) відходами в області діє Програма охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки.

Про стан готовності житлово-комунального господарства та соціальної сфери області до роботи в умовах виникнення надзвичайних ситуацій доповіла директор Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОВА Віра Бригадир.

Також директор Департаменту проінформувала учасників засідання про стан забезпечення населення питною та технічною водою в умовах воєнного стану та сталого функціонування системи водовідведення. За її словами, в області централізованим водопостачанням забезпечено 482 населених пункти та охоплено 85,1% міського населення, 85,5% населення, що проживає у селищах міського типу, 35,7% сільського населення. Населення забезпечується питною водою в основному із підземних джерел – артезіанських свердловин. Частково для централізованого водопостачання використовують воду із поверхневих водозаборів: із річок Дністер і Хомора у містах Кам’янець-Подільський та Полонне. Послуги централізованого водопостачання споживачам області надають 45 комунальних підприємств.

У разі виникнення на об’єктах водопостачання надзвичайної ситуації, пов’язаної з відсутністю води, для підвезення технічної води на підприємствах можуть бути задіяні водовози, цистерни, бочки та асинізаторні машини. Також підприємствами заключено 37 угод із різними організаціями для залучення додаткової техніки. Наразі забезпечено сталу роботу підприємств та цілодобове надання послуг населенню з централізованого водопостачання та водовідведення.

“Забезпечення людей водою та водовідведенням — це критично важливе завдання, тому водоканали повинні працювати за будь-яких умов. Через активні бойові дії на території України вже спостерігалися проблеми з електропостачанням, через що, цілком ймовірним є призупинення водопостачання. Для того, аби не залишитись з проблемою «один на один» необхідно відпрацювати алгоритм дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення населення водою у разі вимушеного відключення комунальних послуг”, – сказав Сергій Тюрін, підсумовуючи дане питання.

За результатами засідання комісії прийнято відповідне протокольне рішення.