29.01.2016 — 16:12

Обговорили зміни до податкового кодексу України

IMG_0576

З метою обговорення та роз’яснення внесених змін до податкового кодексу України в частині спец режимів оподаткування АПК, які почали діяти з 1 січня 2016 року, 29 січня під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка проведено селекторну нараду за участю заступників голови райдержадміністрацій з питань АПК; начальників, бухгалтерів та спеціалістів управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій; керівників, бухгалтерів та агрономів сільськогосподарських підприємств; керівників фермерських господарств.

На початку засідання Володимир Кальніченко нагадав про розподіл сільськогосподарської продукції за певними категоріями, які вимагають часткового спрямування коштів до держбюджету. Так, при податку на додану вартість зернових культур (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, рис, гречка) 85% перераховується до державного бюджету, 15% – на спец рахунки господарства; технічні культури (ріпак, соняшник) 85% – до ДБ, 15% – на СР, тваринництво (жива вага ВРХ, молоко) 20% – до ДБ, 80% – на СР, інша продукція рослинного та тваринного походження (цукровий буряк, овочі, свинина та ін.) 50% – до ДБ, 50% – на СР.

Начальник відділу контролю за декларуванням ПДВ управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДФС у Хмельницькій області Володимир Підгірний проконсультував присутніх у студіях селекторних нарад щодо особливостей адміністрування ПДВ для сільгоспвиробників у 2016 році. Володимир Богданович акцентував увагу на особливостях ведення нової форми податкової звітності для сільськогосподарських підприємств.

Експерт газети «Все про бухгалтерський облік» Денис Петрича зупинився на питанні, яке найчастіше задають представники сільськогосподарських підприємств: чи буде обнулятись залишок коштів на спеціальних рахунках підприємств після початку дії внесених змін? Експерт запевнив, що як і раніше залишок можна буде використовувати для виробничих потреб.

Наступний доповідач Світлана Кадимова (т.в.о. начальника відділу державної реєстрації на нерухоме майно Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області), розповіла про актуальні питання державної реєстрації прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Зокрема, від тепер право власності на земельну ділянку можна буде зареєструвати незалежно від місця її знаходження в межах відповідної області, також розширено повноваження нотаріусів в сфері державної реєстрації земельних прав. Терміном державної реєстрації земельних прав визначено 5 робочих днів.

Усі учасники селекторної наради мали змогу задати свої питання спеціалістам, які в свою чергу надали вичерпні роз’яснення. Окрім цього, представники газети «Все про бухгалтерський облік» та Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області залишили контактні телефони, за якими надалі можна отримувати необхідні консультації, які виникатимуть в процесі діяльності.

У підсумку засідання, Володимир Кальніченко наголосив для відповідальних заступників голів райдержадміністрацій на організації семінарів, тренінгів та навчань на рівні районів. До проведення подібних заходів Володимир Ілліч вважає необхідним запрошувати представників фіскальної служби, юстиції та інших консультантів з даного напрямку.

 

М. Калина