18.12.2023 — 11:50

В області відбулося розширене онлайн-засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Днями в області відбулося розширене онлайн-засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Провів його голова ради, директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Олександр Завроцький.

У роботі засідання взяли участь постійні члени ради, фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України, керівники лікувальних закладів області та керівники громадських та благодійних організацій.

Розпочинаючи зустріч, Олександр Завроцький зазначив, що впродовж року було досягнуто успіху в лікувальній галузі, а саме максимального міжсекторального порозуміння та взаємної підтримки. “Нині область повністю забезпечена лікарськими засобами та засобами діагностики туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Лікувальні заклади завдяки співпраці з громадськими та благодійними організаціями та фондами отримали вкрай важливу допомогу для покращення матеріально-технічного стану, а саме ліжка, матраци та інше. Досягнуті значні успіхи в догляді та підтримці пацієнтів, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз. Ефективно працює система відправки лікарських засобів через поштові відділення. В сфері ВІЛ-інфекції впроваджена телемедицина, що дало можливість пацієнту без затрат на дорогу, отримати висококваліфіковану консультацію лікаря на дому,” – зазначив керівник Департаменту.

Також, за його словами, в системі надання допомоги ВІЛ-інфікованим впроваджується система ЛІС (лабораторна інформаційна система), завдяки якій зменшиться навантаження на медичний персонал в частині ведення паперової документації, зводиться до 0 ризик таких помилок, як «людський фактор» і практично миттєво результат заноситься в електронну картку пацієнта.

Продовжуючи роботу згідно порядку денного, учасники сконцентрували увагу на основних питаннях щодо діагностики туберкульозу та організації протиепідемічних заходів в тубвогнищах, співпрацю закладів Державної кримінально-виконавчої служби України з ЗОЗ області, виконання заходів з валідації елімінації ВІЛ від матері до дитини в поточному році та результати реалізації грантів Глобального фонду та виконання спеціальних умов грантових угод Хмельницьким обласним відділенням БО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”.

Відтак, про всі питання учасниками були надано вичерпні звіти, а також приділено на їх обговорення максимальну увагу. Узагальнюючи, члени ради дійшли спільної думки, що в області впродовж 2023 року була здійснена ефективна та якісна робота з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.