24.01.2024 — 14:13

Президент України Володимир Зеленський відзначив високими державними нагородами жителів Хмельниччини

Нещодавно, 22 січня, наша держава відзначила 105 річницю проголошення Акту Злуки, який увійшов в історію, як свідчення утворення соборної, незалежної країни. Саме у цей день у Києві, з нагоди Дня Соборності України, Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами видатних українців, серед яких і наші земляки.

Так, за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку отримали відзнаки 7 людей з Хмельниччини.

Під час урочистої церемонії Президент України особисто нагородив орденом “За заслуги” III ступеня лікаря Красилівської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини №2 КНП «Красилівський Центр первинної медико-санітарної допомоги» Романа Замрія та лікаря з медицини невідкладних станів центральної оперативної диспетчерської КНП “Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Валентину Брояк. Також Володимир Зеленський нагородив медаллю «За працю і звитягу» майстра виробничої дільниці служби високовольтних ліній департаменту високовольтних електромереж АТ «Хмельницькобленерго» Дмитра Казімірова.

Варто детальніше розповісти про наших героїв, Роман Замрій з початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем у лави ЗСУ, ставши пізніше начальником медичного пункту однієї з бригад. Рятував наших бійців в надскладних умовах, з-під обстрілів і пекельного вогню.

Валентина Брояк також була мобілізована до лав Збройних Сил України. Була начальником медичної служби – медичного пункту. З 2022 року проходила службу в Донецькій, Харківській, Миколаївській та Херсонській областях, де рятувала життя нашим захисникам.

Дмитро Казіміров брав активну участь у відновленні електромереж на деокупованих територіях. Разом з бригадою у важких умовах виконував ремонти повітряних ліній на Миколаївщині, що дало змогу заживити населенні пункти, які впродовж 8-ми місяців перебували під окупацією без електричної енергії. Під час чергового виїзду на виконання завдань бригадний автомобіль Дмитра Казімірова наїхав на протипіхотну міну, яка не була виявлена та залишилась після розмінування, бригада залишилась неушкодженою.

Окрім того, орденом княгині Ольги ІІ ступеня нагороджено нашу землячку, Аліну Скоморохову — генерального директора товариства “Тін Імпекс”. З початку війни підприємство активно долучене до надання гуманітарної допомоги.

Також були присвоєні звання “Заслужений вчитель України” Валентині Васільчук — учительці Нетішинського ліцею №2, та “Заслужений працівник освіти України” Віктору Олександренку — професорові кафедри Хмельницького національного університету.

Ще одне звання – “Заслужений художник України” було присвоєно Олексію Леонову — скульпторові, який в тому числі творив і на Хмельниччині.