30.01.2024 — 07:55

У Брюсселі українська делегація на чолі з Віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною взяла участь в установчій зустрічі щодо започаткування скринінгу

У межах підготовки до початку безпосередніх переговорів про вступ до ЄС, Україна розпочинає скринінг законодавства та сформує дорожні карти у сферах: верховенства права, свободи руху осіб (юстиція, свобода, безпека), реформа державного управління.

Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина сьогодні під час установчого засідання у рамках переговорного процесу у Брюсселі (Бельгія). Засідання відбулося у гібридному форматі – частина української делегації, зокрема заступники міністрів з питань європейської інтеграції, долучилися до зустрічі з представниками Європейської Комісії онлайн.

Під час засідання європейська сторона презентувала особливості та етапи проведення офіційного скринінгу -– оцінки відповідності українського законодавства  праву ЄС, що є одним з ключових етапів переговорного процесу. ЄС сформував графік зустрічей представників українських міністерств та Єврокомісії у рамках скринінгу; підтверджено передачу українській стороні офіційних матеріалів (guidance) для підготовки.

Віцепрем‘єрка наголосила, що українські інституції мобілізовані та готові до активної спільної роботи.

«Скринінг є першим фундаментальним кроком на початку переговорного процесу. Розпочинаючи цей процес, ми усвідомлюємо відповідальність, яка з ним пов’язана. Йдеться не просто про список реформ, але про колективні зусилля, спрямовані на те, щоб Україна відповідала високим стандартам, встановленим Європейським Союзом. У цьому контексті я рада вітати початок роботи з проведення Європейською Комісією аналітичної перевірки українського законодавства на відповідність acquis ЄС», – підкреслила Ольга Стефанішина.

Вона нагадала, що Україна ще до отримання офіційного рішення Євроради здійснила процес селф-скринінгу, який дозволив визначити стан адаптації українського законодавства до європейського, обсяг роботи, яку потрібно виконати, та сформувати бачення шляхів формування переговорних команд.

«Експертиза, рекомендації та конструктивний зворотній зв’язок з боку Генерального директорату будуть неоціненними в межах процесу скринінгу. Сподіваюся на плідну співпрацю», – додала вона.

Українська сторона, у свою чергу, презентувала бачення національної переговорної архітектури. Учасники зустрічі обговорили підходи до формування переговорних команд, підготовку переговорної рамки ЄС та переговорної позиції України, проведення першої міжурядової конференції та календар взаємодії на найближчі місяці.

Сторону ЄС на засіданні представляли Генеральний директор Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) Герт Ян Купман та Анна Ярош-Фріз, директор по відносинах із Україною.

Напередодні засідання Віцепрем‘єр-міністерка Ольга Стефанішина зустрілася з Комісаром ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівером Варгеї. Під час зустрічі обговорили виконання Україною 4х рекомендацій Європейської Комісії, підготовку переговорної рамки та започаткування процесу скринінгу. Учасники зустрічі домовилися про те, що після установчого засідання відбудеться серія зустрічей представників українських міністерств та Єврокомісії (DG Near) у рамках процесу скринінгу.

Віцепрем‘єрка наголосила на тому, що українська сторона має всі необхідні спроможності, щоб динамічно рухатися вперед.